Op reis met een chronische ziekte

Ook als je chronisch ziek bent, wil je er eens even tussenuit knijpen. En dat kan best, al vraagt dat soms wat extra voorbereiding en een flinke dosis gezond verstand.

Je huisarts kan je beslist veilig op weg helpen. Met je arts je reisbestemming, de verplaatsing en manier van reizen bespreken, is een veilige start. Zo kan je je reisplannen beter afstemmen op jouw mogelijkheden.

Naast de gewone reisapotheek en de vereiste reisvaccins neem je best nog een aantal voorzorgen. Vraag ook aan je arts een medische verklaring in het Engels of het Frans over je ziekte en de behandeling. 

Algemeen

​Let op voor je medicijnen!

Medicijnen zijn gevoelig voor erg hoge of lage temperaturen. Laat ze dus niet achter in je wagen als je naar warme landen reist. Of bewaar ze in een goed geïsoleerd tasje of thermos. Hou ze uit de zon.

Reis je met het vliegtuig, hou dan genoeg medicijnen in je handbagage (met medisch attest voor de controle in de luchthaven). Zo voorkom je problemen in het geval je reiskoffer zoek raakt of te laat op je bestemming aankomt.

Reis je naar een land met een groot tijdsverschil, vraag dan vooraf aan je arts wanneer je best je medicijnen neemt.

Neem voldoende medicatie mee voor de duur van je verblijf, zelfs wat extra, want je weet maar nooit. 

Regels voor vloeistof in handbagage

Hou rekening met de regels voor vloeistoffen in je handbagage bij een vliegreis:

 • Je kan alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 ml.
 • Deze verpakkingen moet je meenemen in een doorzichtige plastic zak.
 • Per persoon mag je één doorzichtige plastic zak meenemen, deze mag niet groter zijn dan 1 liter en moet hersluitbaar zijn. Er zijn twee uitzonderingen: babyvoeding, die je tijdens de vlucht nodig hebt en medicijnen, die je tijdens de vlucht nodig hebt.
 • Je mag wel geneesmiddelen en dieetsupplementen meenemen in je handbagage, maar moet dan een bewijs kunnen voorleggen dat je deze middelen nodig hebt.

Enkele voorbeelden

Carapatiënten

 • Vermijd bestemmingen op grote hoogten, met hoge vochtigheidsgraad en veel vervuiling
 • Een goede zuurstofvoorziening is van het grootste belang

Nierziekten

 • Opgelet voor vochtverlies in warme landen of in de tropen
 • Let op de kleur van de urine (donker: te weinig vocht, helder: goed)
 • Drink veel, gebruik weinig alcohol

Verminderde weerstand

 • Besteed extra aandacht aan hygiëne. Door een verminderde weerstand is men veel vatbaarder voor infecties. Overleg met je arts over het meenemen van antibiotica

Astma

​Mensen met astma krijgen meestal het minste last in een warm en droog klimaat met zo weinig mogelijk luchtvervuiling. Zeelucht wordt over het algemeen goed verdragen door astmapatiënten. In de bergen, op grotere hoogte bevat de lucht minder zuurstof.

Vraag ook voorschriften voor noodmedicatie, bijvoorbeeld luchtwegverwijders. Of misschien is een aangepaste behandeling wel noodzakelijk in functie van je reisplannen.

Kies in de mate van het mogelijke een accommodatie met gladde vloeren, rookverbod, huisdieren niet toegelaten en genoeg schoonmaakbeurten. Denk er bij zwembaden aan dat veel chloor je luchtwegen kan irriteren. Vermijd vochtige of lang leegstaande huizen.

Ben je sterk astmatisch, informeer je dan vóór je vertrek over artsen en ziekenhuizen ter plaatse.

Vermijd langdurige blootstelling aan airconditioning, want dit kan je luchtwegen irriteren. Bijvoorbeeld tijdens een lange rit met de wagen of bus.

Kies je voor een actieve vakantie die meer inspanning kost dan je thuis gewoon bent, vraag dan aan je arts hoe je je hierop het best voorbereidt. Vraag ook hoe je de medicatie moet veranderen als je veel klachten hebt.

Medicijnen in het buitenland hebben soms een iets andere samenstelling, die iets minder geschikt is. Neem daarom altijd genoeg Belgische medicijnen mee.

Diabetes

​Neem zeker mee:

 • Voldoende insuline en spuitmateriaal van thuis. Het type insuline verschilt namelijk in sommige landen met dat van België. Bespreek dit met je arts.
 • Reservepennen of –spuiten en flacons (voor het geval de pen of de spuit het niet meer doet).
 • Teststrips of een glucometer met reservebatterijen.
 • Het telefoonnummer van je arts voor in het geval je de insuline en bijhorend materiaal verliest of gestolen geraakt, dan kan je hem nog vragen stellen en ben je op alles voorbereid.

Nog enkele reistips voor diabetici:

 • Insuline is gevoelig voor erg hoge of lage temperaturen. Laat ze dus niet achter in je wagen als je naar warme landen reist. Of bewaar ze in een goed geïsoleerd tasje of thermos. Hou ze ook uit de zon.
 • Reis je naar een land met een groot tijdsverschil, vraag dan vooraf aan je huisarts wanneer je best je insuline toedient.

Hartpatiënt

​Op reis kan je je hart zwaarder belasten door infecties, door hoogte, door uitdroging en lichamelijke inspanning. Bespreek dus zeker alles goed op voorhand met je arts of cardioloog.

Nog enkele reistips voor hartpatiënten:

 • Op grote hoogte of in de bergen is er minder zuurstof. Zich verplaatsen op grote hoogte kost meer energie en belast het hart meer dan normaal. Lichamelijke inspanning op hoogte kan ook gemakkelijker tot zuurstofgebrek lijden.
 • Maak je langere vluchten, denk dan aan het risico op uitdroging, vocht in de benen en een hogere kans op trombose. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende water te drinkt en om regelmatig oefeningen doet die de bloedsomloop in de benen stimuleren.
 • Leg geen te lange afstanden af met de wagen (maximum 200 km)
 • Vermijd te grote warmte (kans op uitdroging) en grote temperatuurschommelingen
 • Vermijd te veel inspanning

Verschenen op 9 juni 2009 en herzien op 21 juni 2016 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00