Soepdieet

Wat houdt het soepdieet precies in? De strenge caloriebeperking leidt tot gewichtsverlies. Dit heeft ook nadelen.

 

​Wat?

De basis van dit dieet is de zogenaamde ‘vetverbrandende soep’. Dit dieet is opgedeeld in verschillende fasen en duurt zo’n 7 dagen. In de eerste fase zijn enkel groenten en fruit toegelaten in combinatie met de soep. Geleidelijk aan mogen er meer voedingsmiddelen gebruikt worden. Melkproducten komen bij dit dieet nauwelijks aan bod.

Men beweert hierbij dat het eten van de soep meer energie verbrandt dan de energie die de soep zelf levert. De hoeveelheid energie die nodig is om het voedsel te verwerken is zeer klein in verhouding met de energie die door het voedsel geleverd wordt.

Deze zeer strenge caloriebeperking zal inderdaad leiden tot een drastisch gewichtsverlies.

Nadelen?

  • Jammer genoeg is de gewichtsdaling vooral vochtverlies en geen lichaamsvet.
  • Daarbij komt nog dat het basaal metabolisme wordt afgeremd door de veel te lage calorie-inname. Het basaal metabolisme is het stofwisselingsniveau of de energie die je lichaam verbrandt in rust. Komt er minder eten binnen, dan past je lichaam zich aan en gaat het zuiniger omspringen met de aangebrachte energie.
  • Wanneer je na een week soepdieet normaal en dus ook meer gaat eten, slaat het lichaam de aangeboden energie gemakkelijker op als vetreserves. Het resultaat hiervan is het welbekende jojo-effect: snel afvallen en nadien even snel of sneller bijkomen.
  • Doordat het dieet onevenwichtig is samengesteld, kan het leiden tot voedingstekorten.
  • Ook loopt men het risico dat lichaamsweefsel (spiereiwitten) worden afgebroken in plaats van lichaamsvet.

Verschenen op 30 mei 2012 en herzien op 8 november 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00