Vervangmaaltijden

Vervangmaaltijden zijn een hulpmiddel om te vermageren. Hoe gebruik je ze en welke zijn hun voor- en nadelen?

 

​Vervangmaaltijden bestaan onder verschillende vormen namelijk drank, pudding, soep, repen,… Meestal worden ze gebruikt als hulpmiddel om te vermageren.

Voedingswaarde

Één vervangmaaltijd levert tussen de 200 en 400 calorieën. Ze bestaan voornamelijk uit eiwitten om de spieren te sparen. Daarnaast leveren ze een kleine hoeveelheid trage suikers en weinig vetten. De meeste maaltijdvervangers zijn verrijkt met essentiële vetzuren en vezels en leveren per vervangmaaltijd 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk dat je telkens goed het etiket leest of advies inwint bij een diëtiste. Dit omdat niet elke maaltijdvervanger deze noodzakelijke voedingsstoffen bevat in de juiste verhouding.

Gebruik

Er zijn verschillende mogelijkheden om maaltijdvervangers in te schakelen. Je kan elke maaltijd vervangen of 1 tot 2 maaltijden per dag vervangen. Enkel en alleen maaltijdvervangers gebruiken, doe je best niet langer dan 3 weken. Tenzij op medisch advies. Na 3 weken ga je geleidelijk aan minder maaltijdvervangers gebruiken en meer gewone caloriearme en gezonde maaltijden inschakelen. 

Voordelen

 • Sommige personen kiezen voor maaltijdvervangers nadat ze al heel wat diëten geprobeerd hebben. Ze komen met maaltijdvervangers nooit boven de toegelaten calorieën.
 • Voor mensen met een drukke job kunnen maaltijdvervangers een goed alternatief zijn voor een ongezonde snack of het overslaan van een maaltijd.
 • Eenvoudig in gebruik: ze vergen weinig bereidingstijd en maal-tijd.
 • Geen maaltijden overslaan en op geregelde tijdstippen eten zorgt voor meer structuur
 •  

Deze voordelen mogen er niet voor zorgen dat vervangmaaltijden gebruikt worden als gemakkelijkheidoplossing of als excuus om bij de volgende maaltijd te schransen.

Nadelen

 • Maaltijdvervangers kunnen frustrerend werken omdat er weinig variatie is in smaak en textuur. Heel wat personen hebben ook de indruk dat ze niet echt gegeten hebben.
 • De meeste maaltijdvervangers geven een onvoldoende verzadigd gevoel. Dit omdat je ze niet moet kauwen en omdat ze weinig plaats innemen in de maag.
 • Het is belangrijk dat je de juiste vervangmaaltijden gebruikt met alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dit is noodzakelijk om op termijn tekorten te voorkomen.
 • Je verandert je eetgewoonte niet!! Indien de voedingsgewoonte niet blijvend verandert, gaat de gewichtsdaling niet definitief zijn of het welbekende jojo-effect.
 • Minder gezellig als je met anderen aan tafel zit.
 • Ze zijn duur
 •  

Experimenteren met maaltijdvervangers op eigen houtje is geen aanrader. Een diëtiste kan jou helpen in het kiezen van een juiste maaltijdvervanger en bij de overschakeling naar een gewone gezonde voeding om dan je eetgewoonte blijvend te veranderen.  

Lees meer:

Wat doet een diëtist?

Verschenen op 24 mei 2012 en herzien op 12 juli 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00