Feestdagen, ook beweegdagen!

In de feestmaand december win je makkelijk aan gewicht. Deze periode is ook niet het makkelijkste moment om op je voeding te letten. Zijn er dan andere trucjes om te voorkomen dat je bijkomt?
Ook tijdens de feestdagen helpen kleine bewegingen. Daarnaast helpt het ook om te zorgen voor voldoende afleiding. Je hoeft met andere woorden niet altijd de aandacht op voeding te trekken. Zo voorkom je makkelijker dat je te veel eet.

 

​Tips die je calorie-inname beperken en je meer doen bewegen:

  • De feestperiode is voor de meesten een gezellig samenzijn met de familie. Het moment bij uitstek om een familiewandeling te maken.
  • Speel je graag een gezelschapsspel? Goed! Want het leidt je af en je aandacht voor eten vermindert. Bovendien bevordert het de sfeer. Je zou zelfs een gezelschapsspel kunnen spelen tussen twee gerechten. Of meer actieve spelletjes, zoals twister bijvoorbeeld.

  • Help in de keuken, bij de tafel dekken of afruimen, bij de afwas, enz. Dit maakt het voor de gastvrouw of - heer veel leuker en zo beweeg je zelf meer.
  • Zet niet overal pralines of snoep! Kerstbollen in een schaal zijn mooier en bovendien niet eetbaar. Beperk liefst de zoete en gefrituurde voeding.
  • Voorzie niet al te veel alcoholische dranken. Met te veel alcohol in huis, bestaat het gevaar dat je blijft drinken.
  • Waarom ga je niet eens met de fiets of te voet naar het restaurant of je familie als de afstand haalbaar is? Naast meer beweging heb je het voordeel dat je niet dronken achter het stuur kruipt.
  • Ruim na de maaltijd de tafel af. Laat het eten geen uren meer op tafel staan. Je blijft er alleen maar van eten. Zorg voor gezelligheid door kaarsen en een leuk gesprek. Ook zonder voortdurend te eten, kan het gezellig blijven.
  • Waarom geen (nieuwe) danspasjes inoefenen als je met de familie samen bent? Dit zorgt voor meer plezier en beweging.
  • Vraag/geef als geschenk een bijdrage voor een sportabonnement of lidmaatschap bij een sportvereniging. Dit vormt al een begin voor de goede voornemens van het nieuwe jaar. 

Pas op met het eten van (te veel) overschotjes de dag na een feestdag. Probeer ervoor te zorgen dat er op de feestdag zelf niet veel te veel klaargemaakt wordt.

Een klein beetje op de lijn letten en tegelijk genieten van al dat lekkers, valt met elkaar te combineren. Zo blijf je tijdens de feestdagen en ook erna je gezond gewicht behouden.

Verschenen op 14 november 2013 en aangepast op 30 oktober 2017 met medewerking van Jotie De Meyer, sporttechnisch coördinator S-Sport//Recreas vzw

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00