Calcium in zuivel of melkproducten

 

Calcium is zowat het belangrijkste bouw- en onderhoudsmateriaal van het skelet. Om je botten sterk en gezond te houden, heb je zo'n 900 tot 1200 mg calcium per dag nodig.

 

 

Calcium haal je vooral uit melk en zuivelproducten

Dagelijks worden 3 tot 4 glazen melk of andere melkproducten aanbevolen. Toch gebruikt 1 op 4 mensen niet elke dag een zuivelproduct. Melk een dikmaker? Onzin! Er zijn tal van magere en halfvolle versies die weinig vet en calorieën bevatten maar evenveel calcium als volle melk leveren.

Hoewel volkorenbrood, groene kool, spinazie en broccoli, granen, hazelnoten, amandelen, sardienen in blik, kalkrijk water, enz. ook calcium bevatten, is het zeer moeilijk om enkel met deze voedingsmiddelen voldoende calcium binnen te krijgen. Zij bevatten doorgaans minder calcium en het wordt minder goed door het lichaam opgenomen. Deze producten zijn dus goed als aanvulling, maar niet als vervanging van zuivel. 

Hoeveel calcium heb je dagelijks nodig?

​Leeftijd
​Calcium-behoefte ​Melk of melkproducten of kaas
​1-10 jaar ​  800 mg ​  2-3 glazen en 1 sneetje
​11-14 jaar ​1000 mg ​  3 glazen en 1-2 sneetje
​15-18 jaar ​1200 mg ​  3-4 glazen en 2 sneetje
​Volwassen ​  900 mg ​  3 glazen en 1-2 sneetje
​60+ jaar ​1200 mg ​  4 glazen en 1-2 sneetje
​Zwangere vrouwen en borstvoeding ​1200 mg ​  4 glazen en 1-2 sneetje
1 sneetje kaas = 20 g
1 glas melk = 150 ml
Bron tabel: "Heeft u een zuivel geweten", vzw Nice.

Sojaproducten verrijkt met calcium

Personen die geen melkproducten lusten of verdragen - zoals bij lactose intolerantie - kunnen melk op basis van soja drinken. Best kies je dan wel de sojaproducten die verrijkt zijn met calcium. Je hebt van deze calciumverrijkte sojaproducten evenveel nodig als van de gewone melkproducten : namelijk 3 tot 4 glazen calciumverrijkte sojamelk of calciumverrijkte sojaproducten. Sommige personen die geen melkproducten verdragen, kunnen wel harde kazen verdragen. Dit omdat in harde kazen geen lactose (de melksuiker) zit of slechts sporen van lactose bevatten. In dat geval kunnen de sojaproducten aangevuld worden met 1 tot 2 schijven harde kaas. 

Verschenen op 22 februari 2011 en herzien op 19 maart 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00