Hartvriendelijke voeding

Gezond eten voor je hart lukt misschien wel makkelijker dan je denkt. Kleine veranderingen in je eetpatroon leiden vaak tot grote voordelen voor je gezondheid.

 

​Waarom is gezond eten belangrijk voor het hart?

Slechte eetgewoonten, te weinig beweging en roken dragen bij tot een te hoog cholesterolgehalte. Ook overgewicht en erfelijke factoren spelen een rol. Een verhoogd cholesterolgehalte gaat geleidelijk de bloedvaten vernauwen en tenslotte blokkeren. Deze cholesterolophoping kan zich erg langzaam vormen. Door het vernauwen van de bloedvaten vermindert de bloedtoevoer naar het hart. Vermindert de bloedtoevoer ernstig, dan kan dit een hartinfarct tot gevolg hebben.

Hier volgen enkele hartvriendelijke voedingstips:

 • Een hartvriendelijke voeding is een gezonde voeding volgens de principes van de voedingsdriehoek. Zorg binnen deze voeding voor een goed evenwicht en voldoende variatie.

 • Geef de voorkeur aan gezonde dranken zoals water en dranken rijk aan antioxidantia, zoals fruitsappen. Antioxidanten gaan de oxidatie van cholesterol en dus ook de vastzetting ervan in de bloedvaatwand tegen.

 • Kies voor vezelrijke voeding. Vezels verminderen de opname van cholesterol in de darmen. Zo bevat volkoren brood, volkoren pasta, donkere rijst,… meer vezels dan hun witte soorten.

 • Groenten en fruit eten is voor een gezond hart van groot belang. Liefst minstens 5 porties groenten en fruit per dag (bijvoorbeeld 300g groenten en 2 stukken fruit). Vooral de vezels in groenten en fruit zijn actief in het vasthouden en verwijderen van cholesterol. Bovendien bevatten groenten en fruit een rijkdom aan bio-actieve stoffen, die de vastzetting van cholesterol in de bloedvaatwand tegengaan.

 • Sojaproducten bevatten fyto-oestrogenen. Deze fyto-oestrogenen verlagen de cholesterol. Het is dus raadzaam om dagelijks voedingsmiddelen op basis van soja te gebruiken.

 • Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong leveren vooral ‘verzadigde’ of ‘slechte’ vetten. Deze slechte vetten zorgen voor een verstopping van de bloedvaten. Omdat deze voedingsmiddelen ons nog andere belangrijke essentiële voedingsstoffen leveren, laten we ze best niet zomaar weg. Het is daarom aan te raden dat je deze voedingsmiddelen (kaas, yoghurt, melk, charcuterie, vlees,…) enkel in magere vorm gebruikt. Op deze manier blijft de inname van ‘verzadigde’ of ‘slechte’ vetten beperkt.

 • De meeste mensen eten te veel vlees. Voor de cholesterol is dit zeker niet optimaal.  100 tot 150g vlees per dag is zeker voldoende. Vervang meerdere malen per week je vlees door vis, gevogelte of plantaardige vleesvervangers (soja, tofu, seitan, quorn,…).

 • Het is wetenschappelijk bewezen dat het eten van vis cholesterolverlagend werkt. Dit omdat vis ‘goede’ of ‘onverzadigde’ vetten bevat. Eet dus zeker 2 maal per week vis en kies regelmatig voor de vette soorten zoals zalm, haring, makreel, sardienen,…

 • Gebruik enkel zachte minarines, zachte margarines en plantaardige oliën en gebruik ze met mate. Deze bevatten hoofdzakelijk vetten van het ‘onverzadigde’ type en werken dus cholesterolverlagend. De meeste van deze vetstoffen zijn ook rijk aan vitamine E. Dit is een belangrijk vitamine omdat deze dienst doet als antioxidantia.

 • Streef naar een gezond lichaamsgewicht. Doe dit vooral door weinig vet te gebruiken en de extra’s zoals suiker, snoep, zoete en zoute snacks, gesuikerde en alcoholische dranken tot een absoluut minimum te beperken.

 • Houd je bloeddruk onder controle. Wanneer de arts het aanraadt, vermijd je best te veel zout.

 • Beperk het gebruik van alcohol. Hoewel een glaasje wijn (met mate gedronken) heel gezond is voor hart en bloedvaten, kan dit nog verschillen van persoon tot persoon. Aan de hand van je bloeduitslag en je bloeddruk kan er gekeken worden welk effect alcohol op je gezondheid heeft.

Verschenen op 10 september 2009 en herzien op 24 juni 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00