Ontbijt

​Wanneer je ontbijt is het ongeveer 8 uur (voor kinderen soms 12 uur) geleden dat je lichaam nog iets gebruikt heeft. De reserves van de vorige dag werden gedurende de nachtrust voor een deel opgebruikt. Ongeveer 500 kcal zijn tijdens de nacht nodig voor de ruststofwisseling. Het is dus nodig deze reserves ‘s morgens terug aan te vullen. Voor velen is de noodzaak hiervan echter niet duidelijk en dit dikwijls door een aantal foutieve ideeën over het ontbijt.

 

​5 goede redenen om een ontbijt te nemen 

 1. Zonder ontbijt is het moeilijk in je voedingsbehoeften te voorzien.
 2. Het ontbijt zorgt voor een betere verdeling van de energieopname.
 3. Het ontbijt draagt bij tot het verlagen van de aanbreng van vetten, cholesterol en energie.
 4. Het ontbijt laat een betere gewichtscontrole toe.
 5. Het ontbijt bevordert de intellectuele en fysieke conditie.

Drogredenen om het ontbijt over te slaan:

 • Geen honger

  Heb je ’s morgens geen honger? Toch is het belangrijk om een goede gewoonte aan te leren en het opnieuw te proberen. Drink om te beginnen een glas lauw water, neem een douche en laat de appetijt komen. Indien nodig, sta dan 10 minuten vroeger op. Vermijd ’s avonds laat een zware, omvangrijke maaltijd. Het spreekt voor zich dat een ontbijt om 6 uur je niet zal bekoren als je om 22 uur een zwaar avondmaal gegeten hebt.

 • Angst om te verdikken

  Als je het ontbijt overslaat uit angst om te verdikken, dan is dit een misrekening. Want een evenwichtig ontbijt is absoluut vereist bij het vermageren. Het overslaan van maaltijden werkt de gewichtstoename in de hand. In de loop van de dag zal je makkelijker zin krijgen in tussendoortjes. En voor de meeste mensen is het heel moeilijk om daaraan te weerstaan. Bovendien zijn tussendoortjes meestal synoniem met minder evenwichtige voeding. Je zal dit dan ook snel op je weegschaal kunnen aflezen.

 •  Te weinig tijd

  Als je weinig tijd hebt, maak dan gebruik van je praktische ingesteldheid: een goed en evenwichtig ontbijt vraagt geen lange voorbereidingstijd. De paar minuten die je aan deze eerste maaltijd zal besteden, zullen je gedurende heel de voormiddag een gevoel van welbehagen geven en ervoor zorgen dat je efficiënter werkt.

Een evenwichtig ontbijt helpt je door de dag

Het ontbijt is je eerste energiebron van de dag. En ook hier geldt het spreekwoord: goed begonnen is half gewonnen. Als je gezond ontbijt heb je meteen 20 tot 25% van je dagelijks noodzakelijke energie binnen. Zo verklein je de kans op een appelflauwte in de loop van de dag.  
 

Een evenwichtig ontbijt is goed voor je hersenen

Een stevig ontbijt zorgt er ook voor dat je bij de pinken blijft. De koolhydraten die je opneemt zijn een vitale brandstof voor je hersenen.
 

Zij zorgen er o.a. voor dat je geheugen beter werkt en dat je alert op dingen reageert. Krijg je te weinig koolhydraten binnen? Dan zakt het suikergehalte van het bloed, waardoor je je sneller moe voelt, je concentratie vermindert en je trager gaat denken. Bij een extreem lage bloedsuikerspiegel kan je last hebben van troebel zicht en van een verminderde coördinatie bij het uitvoeren van fijne bewegingen. Zelfs je humeur kan eronder lijden. Anderzijds is het geheugen beter en de beslissingssnelheid hoger als de suikerspiegel optimaal is.

Tips voor een gezond ontbijt

Kies voor een evenwichtig ontbijt en genoeg variatie. Enkele voorbeelden:
 
 • Diverse soorten bruin en volkorenbrood, broodjes, peperkoek, graanproducten, havermout, müsli,... Deze producten zijn belangrijk voor de nodige hoeveelheid koolhydraten.
 • Halfvolle melk, yoghurt, gefermenteerde melkproducten, sojaproducten, magere plattekaas, magere smeerkaas, magere kaas, ei, magere vleeswaren,... Deze producten zorgen voor de nodige hoeveelheid eiwitten.
 • Fruit, fruitsap, gedroogd fruit, groenten zijn stuk voor stuk bronnen van vitaminen, mineralen en voedingsvezels
 • Zachte minarines of margarines: uit deze producten worden “goede” vetten en vetoplosbare vitamines gehaald.
 • Water, melk, thee, koffie, fruitsap zijn belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden én voor je concentratie.

Verschenen op 29 augustus 2013 en herzien op 2 januari 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00