Bessen

​Hoe gezond zijn bramen, kruisbessen, blauwe en rode bessen? Hoe bewaar en bereid je ze best?

 

Bramen

Bramen horen tot de roosachtigen. Deze oorspronkelijk en nog steeds in het wild groeiende vruchten zijn in Europa inheems. Op de veilingen worden uitsluitend de gecultiveerde soorten aangevoerd. Ze groeien aan stekelige struiken. De braambes bestaat uit kleine vruchtjes die op een kern samengepakt zitten. De kleur kan van donkerblauw tot paarszwart variëren. 

 

Voedingswaarde

Bramen zijn gezond. Ze zouden onder andere een gunstig effect hebben op verkoudheden, buikloop en keelpijn. Hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is. Bramen zijn wel heel gezonde vruchten. Ze zijn vezelrijk, bevatten veel vitamine C en zijn caloriearm.

Aankopen

Bramen worden van april tot december aangeboden. Ze worden verkocht in kleine plastic of kartonnen bakjes. De braam is een delicate vrucht. Zorg er dus voor dat de bessen bij aankoop steeds intact zijn.

Bewaren

Bewaar de bramen niet te lang. Als ze toch even bewaard moeten worden, plaats ze dan in het groentevak van de koelkast. Braambessen kan je ook diepgevroren bewaren.

Bereiding

Braambessen kan je zo met wat suiker eten. Andere mogelijkheden zijn: pureren, tot sap verwerken, als vulling van taarten, confituur,...

 

Blauwe bessenDe blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een plant uit de heifamilie (Ericaceae). Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m.

 

 

Voedingswaarde

Blauwe bessen zijn zeer rijk is aan antioxidanten, vitamine C, vitaminen van de B-groep en vitamine E. Daarnaast bevatten bessen het mineraal koper (versterkt de immuniteit en werkt antibacterieel), selenium, zink en ijzer (verhoogt het hemoglobine in het bloed en verhoogt het zuurstof gehalte in het bloed).  Bovendien zijn bessen caloriearm.

Aankopen

Kies blauwe bessen die rijp en stevig zijn en uniform van maat. De kleur hoort een indigo blauw te zijn met een zilverachtige waas. Laat verschrompelde of beschimmelde bessen staan. Over het algemeen zijn blauwe bessen in de maanden mei tot oktober vers te verkrijgen. Alhoewel ingevoerde bessen ook buiten die periode te verkrijgen zijn. Ook bevroren of gedroogde bessen zijn het hele jaar te krijgen.

Bewaren

Best gebruik je blauwe bessen vrij snel na de aankoop. Blauwe bessen kan je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Bereiding

  • Was de blauwe bessen kort voordat je ze gaat gebruiken.
  • Blauwe bessen kan je uit de hand eten, combineren met yoghurt, ijs of in vruchtensalades verwerken. Of als decoratie bij een groenteslaatje. Je kan blauwe bessen ook verwerken in pannenkoeken en muffins. Confituur van blauwe bessen is ook vaak geliefd.

 

Kruisbes

De Nederlandse naam voor kruisbes verschilt van streek tot streek: klapbes, stekelbes en kroezel zijn zo maar wat namen voor een en dezelfde vrucht. Er zijn soorten, waarvan de bes zacht behaard of volkomen glad is. De besvorm verschilt per ras: er zijn ronde, ovale en langwerpige; je hebt bessen die groen of geel blijven of een zweem naar paarsrood hebben.

Voedingswaarde 

Kruisbessen hebben een hoog vitamine C-gehalte. 

Aankopen

Kruisbessen zijn verkrijgbaar vanaf juni tot en met augustus of september. Let er bij de aankoop op dat je stevige bessen koopt, zonder onregelmatigheden of bruine plekjes.

Bewaren

Leg de bessen naast elkaar op een bord in de koelkast. Op die manier kan je ze enkele dagen bewaren.

Gebruik

Het vel dat rond de kruisbessen zit, is eetbaar. Kruisbessen kan je puur eten of verwerken in confituur of gebak. Wanneer het vel te hard is, kan je de bessen even laten pocheren in suikerwater. Was de bessen kort voor gebruik en verwijder de steeltjes.

 

Rode bessen


Deze kleine rode, glanzende besjes hebben een zure smaak. Ze zien er heel lekker uit rauw als garnering bij andere vruchten, op pavlova, cheesecake of kleine vruchtentaartjes. Ze kunnen gekookt tot zoete of zure saus verwerkt worden.  

 

Voedingswaarde

Rode bessen zijn rijk aan vezels en vitaminen, vooral vitamine C. Bovendien zijn ze caloriearm. 

Aankopen

Koop stevige, mooi gekleurde bessen die droog zijn.

Bewaren

Ze zijn ongeveer een dag in de koelkast houdbaar.

Voorbereiding en bereiding

De besjes met een vork van de steeltjes ritsen.

Met water en niet teveel suiker koken als basis voor een saus. Ze zijn ook lekker vermengd met ander zacht fruit in een gestoofde compote die je warm of koud kan eten.

 

Verschenen op 14 juni 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00