Biet

 

 

Er bestaan verschillende soorten: rode bieten, suikerbiet, voederbiet, snijbiet.
Rode biet wordt geteeld voor zowel de knol als de bladeren. De smaak van biet is zoet en aards.

 

Voedingswaarde

Rode biet bevat slechts 42 kcal per 100g, caloriearm dus.

  • Bieten zijn rijk aan foliumzuur, kalium en mangaan. Mangaan is een mineraal dat zorgt voor een betere verwerking van vitamine C en B1 tijdens de spijsvertering. Ook het mineraal ijzer is aanwezig. De hoeveelheid ijzer is niet bijzonder hoog, maar het zou wel gemakkelijk worden opgenomen. Daarnaast bevatten bieten een weinig vitamine C.  
  • Het blad is rijk aan bèta caroteen, calcium en ijzer.

Aankopen 

Koop alleen bietjes waar het loof en het staartje nog aanzitten. Ze moeten stevig aanvoelen en mogen niet rimpelig zijn.

Bewaren

Verse rode bieten met loof kan je geruime tijd in de koelkast bewaren. Als het loof verwijderd is, zijn ze korter houdbaar en zullen ze sneller gaan rimpelen. Ook het uiterste puntje (of staartje) mag niet afgesneden worden voor de bewaring.

Bereiding

  • Rode bieten kleuren alles rood, hou daar rekening mee bij de keuze van je kleding, de plaats van bereiding, de kookpotten die je gebruikt en de ingrediënten die toegevoegd worden.
  • Bieten kook je best in hun geheel, met nog een stukje van het blad eraan. Je behoudt op die manier beter de smaak. Nadat ze gekookt zijn, spoel je ze af onder koud water en stroop je hun vel af. Dan kan je ze in schijfjes of blokjes snijden.
  • Het kookwerk aan rode biet kan sommige mensen verhinderen om deze groente te eten. Een goed alternatief zijn voorgekookte rode bieten (en vacuüm verpakt) die je onmiddellijk kan gebruiken om te verwerken.
  • Geroosterd is biet heel lekker (ter vervanging van chips bijvoorbeeld). 
  • De biet smaakt fantastisch met ui of citrusvruchten, maar ook met zure room, scherpe geitenkaas en pittige smaakmiddelen zoals mosterd of mierikswortel.
  • Biet kan je ook rauw eten. Best geraspt of in schijfjes.
  • Zelfs de verse bietenbladeren kan je bereiden. Het blad kan je op dezelfde manier koken als spinazie.
  • Je kan rode biet ook onder de vorm van rode bietensap kopen. Dit sap wordt vaak gebruikt binnen een kankertherapie. Helaas is het nog niet bewezen dat bietensap kanker bestrijdt. 

Recept met rode biet:

Verschenen op 18 januari 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00