Brandnetels

 

​In België kom je vooral de grote brandnetel (Urtia dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens) tegen.

De meeste mensen kennen brandnetels door hun “prikkend” effect. Wanneer een brandnetel je prikt, komen mierenzuur en histamine vrij uit de brandhaartjes van de netels. Het mierenzuur veroorzaakt pijn en irritatie. Het histamine jeukt en zet de bloedvaten open.

Voedingswaarde

Brandnetels zijn rijk aan antioxidanten (caroteen), vitamine C, vitamine D en mineralen zoals ijzer, kalium, fosfor, calcium en magnesium. Hoewel brandnetels bekend staan als een “onkruid”, kan je er ook lekkere en gezonde gerechten mee bereiden. De beste maanden voor brandnetelgerechten zijn maart, april en mei.

Gezonde eigenschappen brandnetels

Hoewel de heilzame werking van brandnetels nooit wetenschappelijk bevestigd is, hebben heel wat mensen baat bij het gebruik ervan. Bovendien past - door de goede voedingswaarde - het gebruik van brandnetel binnen de gezonde voeding.
Aangezien brandnetels zowel vitamine C als ijzer bevatten, worden ze vaak aangeraden bij bloedarmoede. De vitamine C zorgt ervoor dat het aanwezige ijzer beter opgenomen wordt.
Ook deze positieve eigenschappen worden aan de brandnetel toegeschreven, hoewel niet wetenschappelijk bewezen:
 • Brandnetels zouden bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vochtafdrijvend en antiallergisch zijn.
 • Het aanwezige histamine zet de bloedvaten open. Hierdoor verbetert de doorbloeding, waardoor de afvalstoffen die in het ontstoken gewricht opgestapeld zitten, sneller afgevoerd worden. Vandaar dat het dikwijls aangeraden wordt bij reuma. Helaas genees je niet door het gebruik van brandnetels.
 • Brandnetels zouden de nieren ook stimuleren om je lichaam te zuiveren van urinezuur. Het wordt daarom ook als een verlichtend middel beschouwd bij jicht.
 • Het zou ook goed zijn bij het geven van borstvoeding. De aanmaak van moedermelk wordt erdoor gestimuleerd.
 • De thee zou aangeraden worden bij zware menstruele bloedingen. De gemalen bladeren kunnen dienst doen als snuifpoeder bij een bloedneus.
 • Brandnetels zouden ook goed zijn voor netelroos en huiduitslag zoals eczeem.

Bereidingswijzen

 • Je kan een soort spinazie bereiden met de jonge brandnetelstengel van de grote brandnetel.
 • Zeer jonge stengels kunnen als sla gegeten worden.
 • De zogenaamde brandnetelsoep heeft de laatste jaren ook aan populariteit gewonnen.
 • De bladeren van de brandnetel kunnen ook gedroogd worden. Je kan ze drogen op een droge en luchtige plaats. De gedroogde bladeren kunnen gebruikt worden voor thee. Best gebruik je enkel de jonge bladeren om te drogen. Oude bladeren bevatten te veel nitriet.
 • De blaadjes kunnen ook naturel gegeten worden door ze gedurende 10 minuutjes zachtjes gaar te stoven in een beetje bereidingsvet en fijngehakte ui.
 • Zeer jonge blaadjes zijn ook lekker in een lentesla. Dompel ze na het plukken even onder in heet water. Snijd ze fijn en voeg ze toe aan de rest van de salade.
 • Bereidingen met brandnetel mag je nooit opnieuw opwarmen. Ook dit omwille van het hoge nitraatgehalte. Let op als je zelf brandnetels gaat plukken. Pluk nooit brandnetels op verontreinigde gebieden of plaatsen die misschien behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen. Bij de minste twijfel gebruik je ze best niet. Brandnetels zijn ook onderhevig aan snel bederf. Gebruik de blaadjes daarom altijd vers.

Claudia Fripont, diëtiste 

 

Recepten met brandnetels:

 

 

Verschenen op 11 maart 2010 en aangepast op 27 mei 2015

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00