Frisdranken

 

Caloriebom of light ?

Frisdranken vind je in alle soorten, maten en smaken. Steeds weer komen er nieuwe smaken en soorten op de markt. Helaas zijn de meeste frisdranken niet de meest gezonde dranken vanwege hun hoge suikergehalte of kunstmatige zoetstoffen.

Een frisdrank bestaat uit water, suikers en aroma’s. Meestal worden ook extracten, sappen en of delen van vruchten en planten erin verwerkt. Suikers en of zoetstoffen zijn onmisbaar in frisdranken. Zoetstoffen geven aan levensmiddelen een zoete smaak alsook een smaakversterkend effect. Ze worden veelal gebruikt ter vervanging, geheel of gedeeltelijk, van suiker. 

Verschil gewone en light frisdrank?

De gewone frisdranken worden gezoet met suikers zoals kristalsuiker en glucosestropen. Light frisdranken worden gezoet met zoetstoffen of met een combinatie van suiker en zoetstof.  Door suikers geheel of gedeeltelijk te vervangen door zoetstoffen kan de hoeveelheid energie die een frisdrank levert zo laag worden dat de aanduiding "light" mag worden gebruikt. Een light frisdrank levert minder dan 20 kcal per 100 ml of tenminste 33% minder energie dan een gewone frisdrank.

Veiligheid van frisdranken

Zoetstoffen moeten veilig en niet schadelijk voor de gezondheid zijn.  Voordat een zoetstof op de markt mag worden gebracht, wordt deze langdurig en grondig wetenschappelijk onderzocht. Bij dit onderzoek wordt voor elke zoetstof de maximaal toelaatbare hoeveelheid en de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. De ADI is de hoeveelheid die je veilig elke dag kan gebruiken.

Hoeveel mag je drinken van de light frisdrank?

De hoeveelheid kunstmatige zoetmiddelen die je per dag mag gebruiken wordt berekend in functie van het lichaamsgewicht. Hoe lager het gewicht, hoe minder je er mag van gebruiken. De aanvaardbare dagelijkse inname van de veel voorkomende zoetstof aspartaam is vastgelegd op 40mg/kg lichaamsgewicht.  Een persoon van 70 kg mag dus per dag uit diverse levensmiddelen samen 2800 mg aspartaam innemen zonder een gezondheidsrisico te lopen. Voor frisdranken bedraagt het maximaal toegelaten gehalte 600 mg/l. Stel dat diezelfde persoon geen enkel ander levensmiddel consumeert waarin aspartaam voorkomt dan mag hij dus 4 liter light frisdrank drinken.

Aspartaam komt echter in zo veel voedingsmiddelen voor dat er wordt aangeraden om ½ tot maximum 1liter light frisdrank per dag te gebruiken. Kinderen drinken beter geen (light) frisdrank. Voor kinderen is de maximale hoeveelheid een blikje per dag. Zeker wanneer je kind er prikkelbaar of opgewonden van wordt. Bij zwangere vrouwen wordt het gebruik van lightfrisdranken afgeraden. Men is niet 100% zeker wat het effect is van de kunstmatige zoetmiddelen op de foetus.

In frisdranken worden echter ook nog een aantal andere zoetstoffen verwerkt zoals saccharine, cyclamaat en acesulfame K. De maximale dosis die je van die zoetstoffen mag gebruiken ligt veel lager dan dat van aspartaam. Vandaar dat je het gebruik van de light frisdranken zeker en vast moet beperken.

Voedingszuren

Frisdranken bevatten ook voedingszuren die je tandglazuur beschadigen. Nog een reden waarom je het gebruik van de (light) frisdranken best beperkt. Na een frisdrank poets je je tanden niet binnen het half uur om tanderosie te vermijden. Spoel ze dan liever gewoon met water.

Caloriebom

De gewone frisdrank bevat geen aspartaam, maar wel een overdosis suiker. Een blikje cola bevat bijvoorbeeld 7 klontjes suiker!  Gewone limonades zijn dus echte caloriebommen. Je drinkt ze dus best met mate. 

Verschenen op 12 maart 2009 en herzien op 27 mei 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00