Fruitsappen

​Naast de gewone fruit- en groentesappen, vind je heel wat vruchtennectars en geconcentreerde groente- en fruitdrankjes. Door het grote aanbod is het niet altijd gemakkelijk om een gezonde keuze te maken.

 

Zijn alle fruisappen gezond?

Fruit- en groentesappen

In het algemeen bevatten groente- en fruitsappen minder vezels dan een portie rauwkost, groenten of fruit. De voordelen van vezels, zoals het stimuleren van een goede darmwerking en het zorgen voor een langer verzadigingsgevoel, zijn minder aanwezig in fruit- en groentesappen.

Je moet al meerdere stukken fruit persen vooraleer je komt aan een volledig glas fruitsap. Dit heeft als nadeel dat er veel “natuurlijke suikers” aanwezig zijn in fruitsap. Het komt er zelfs op neer dat een glas fruitsap ongeveer evenveel suiker bevat als een glas frisdrank. Dit betekent ook dat je van fruitsap dik kan worden. Uiteraard is fruitsap, door de aanbreng van belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen, gezonder en te verkiezen boven frisdrank.

Tandcariës is ook een nadeel dat kan ontstaan bij het drinken van veel fruitsap. En groentesappen bevatten heel vaak veel zout. Om deze reden drink je ze best niet veel te veel.

Bij de productie- en conserveringstechnieken van groente- en fruitsappen, is er verlies aan voedingsstoffen. Vers geperste groente- en fruitsappen hebben een minder groot verlies. Hierbij is het wel belangrijk dat je een plastieken pers gebruikt en geen metalen. Bij een metalen pers oxideert de vitamine, waardoor er verlies optreedt. Vitaminen zijn gevoelig voor licht en lucht. Daarom drink je best groenten- of fruitsap onmiddellijk na de bereiding.

Vruchtennectars

Vruchtennectars worden verkregen door het toevoegen van water en suiker of kunstmatige zoetstoffen aan het vruchtensap. Vruchtennectars bestaan gemiddeld slechts voor 25% uit puur fruitsap. Ook al zijn sommige van deze dranken verrijkt met bijvoorbeeld vitamine C, in het algemeen leveren ze minder vitaminen en mineralen dan 100% ongezoet fruitsap. Ze vormen dus geen volwaardig alternatief voor fruitsap en zeker niet voor een stuk vers fruit.

Geconcentreerde groenten en fruitdrankjes

De meeste geconcentreerde fruit- en groentedrankjes bevatten nog een redelijke hoeveelheid vitamine C, vezels, foliumzuur en bio-actieve stoffen. De hoeveelheid vezels en vitamine C is hoger dan in gewone fruit- en groentesappen. Wat betreft groentedrankjes is er minder keuze. De groente die je vooral tegenkomt in de drankjes is wortel. Groene groenten ontbreken meestal. Dit in tegenstelling tot de gezonde voedingregels die je aanraden om voldoende te variëren.

Ondanks het feit dat deze drankjes een hogere concentratie aan vitaminen en vezels leveren, is het niet raadzaam om je dagelijkse portie groenten en fruit hierdoor te vervangen. Als je 2 tot 3 stuks fruit of 300g groenten eet, heb je meer vezels en vitaminen binnen dan wanneer je een geconcentreerd drankje drinkt. 

Besluit

  • Gewoon fruit en groenten verdienen de voorkeur boven sappen, nectars en geconcentreerde drankjes. Op die manier geef je je lichaam het maximum aan vitaminen, mineralen en vezels.

  • Fruitsap, liefst vers geperst en onmiddellijk gedronken, en geconcentreerde drankjes kan je af en toe drinken. Maar ze gaan nooit de voedingsstoffen leveren die vers fruit je biedt. 

Verschenen op 22 september 2014 en herzien op 16 mei 2018 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00