Kersen en krieken

 

Er bestaan zoete en zure kersen (krieken). Zoete kersen worden meestal vers gegeten, krieken worden doorgaans verwerkt in taarten, sauzen, confituren of in alcoholische dranken. Belgische kersen zijn verkrijgbaar van half juni tot einde juli. De eerste helft van juli is echter de toptijd. Er zijn ook heel veel geïmporteerde kersen verkrijgbaar in ons land. In de wintermaanden zijn kersen sporadisch verkrijgbaar. Ook hier gaat het dan over kersen uit het buitenland.

Voedingswaarde

Kersen bevatten ongeveer 55 calorieën per 100g. Ze zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. De mineralen calcium, fosfor, magnesium en kalium zijn goed vertegenwoordigd.

Aankopen

Koop enkel glanzende stevige vruchten. Ze mogen niet gekneusd zijn, omdat de bewaring dan heel kort is.

Bewaren

Bewaar de vruchten in de koelkast. Maar spreid ze uit op een bord of schaal, omdat bij een te dichte stapeling de vruchten sneller gekneusd zijn, gemakkelijker beschimmelen en rotten. Langere bewaring is af te raden.

Bereiden

Was de vruchten in koud water. Houd ze niet onder stromend water, omdat je dan de vruchten kan beschadigen. Laten lekken in een vergiet. Verwijder pas na het wassen de steeltjes. Zo blijft het aroma beter behouden. Daarna snel opeten of verwerken.

 

Verschenen op 9 april 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, webdiëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00