Kolen

​Hieronder vind je gezondheidsinfo van verschillende soorten kool : spitskool, bloemkool, Chinese kool, witte, groene en rode kool, broccoli en boerenkool. Ook de spruiten komen aan bod.

 

​Spitskool

De spitskool is het kleine broertje van de witte kool. Deze kool heeft een kegelvormige spitse vorm. Het is een licht verteerbare kool. De smaak is milder dan van de gewone witte kool.

Voedingswaarde

Spitskool is rijk aan vitamine C, kalium en vezels. Net als de meeste groenten, is spitskool ook caloriearm.

Aankopen

Spitskool is in de maanden mei, juni, juli en augustus volop verkrijgbaar. Een kleinere aanvoer vindt plaats in de maanden april, september en oktober. Let bij het kopen op stevige, langwerpige kolen met een bleekgroene kleur, waarvan de bladeren gaaf zijn.

Bewaren

Spitskool kan je op een koele, donkere plaats (koelkast) een week bewaren. Spitskool kan je het beste invriezen in de maanden juni en juli.

Bereiden

De buitenste harde bladeren en de stronk moet je verwijderen. Daarna de kool goed wassen en in fijne reepjes snijden. De reepjes kan je zowel gekookt, gestoofd of geroerbakt eten. Daarnaast kan je van spitskool ook een lekkere soep maken.
 
 • Basisrecept
Kook 1 kilogram kool gaar in weinig water met zout in 10-20 minuten. Kook kool beslist niet langer. Bij lang koken ontstaan in kool zwavelverbindingen. Deze veroorzaken de nare koollucht en maken de groente zwaar verteerbaar. Giet de gare kool eventueel af. Meng een klontje boter door de groente en bestrooi de kool met wat nootmuskaat.
 
 • Natuurlijk kan je ook een sausje maken van1 deciliter melk, snufje zout en peper en dit binden met maïzena.
 • Snij spitskool rauw door de salade, of stoof eens zo’n kooltje.

Hoeveel per persoon?

Reken op 250 gram per persoon als je de kool wilt koken. Voor een salade is 75-100 gram per persoon voldoende.
 

Tips:

 • in reepjes roerbakken met Spaanse peper, cashewnoten en sojasaus
 • roerbakken met ui en kerriepoeder
 • in salade met banaan, ananas en een yoghurtdressing
 • een ovenschotel van een laagje gebakken gehakt, in kerrie gestoofde spitskool en aardappelpuree 

Bloemkool

Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de Kruisbloemenfamilie. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentieerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli.

Voedingswaarde

Bloemkool is een bron van vitamin C, vezels en ijzer. Daarnaast is bloemkool caloriearm.

Aankopen

De topmaanden voor bloemkool is van april tot december. Let er op dat de bloemkool mooi wit ziet en dat de buitenste bladeren heldergroen en knapperig zijn als je ze koopt.

Bewaren

Bloemkool bewaart 7 tot 10 dagen in de koelkast.

Bereiden

Verwijder de bladeren en snijd de dikke stronk er uit. Kook bloemkoolroosjes ongeveer 10 minuten en een hele bloemkool ongeveer 20 minuten. De bloemkool is ook geschikt voor bijvoorbeeld roerbakken.

Soeprecepten met bloemkool:

Chinese kool

Chinese kool is een groente die hoort bij het geslacht Kool uit de Kruisbloemfamilie. Het is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit Oost-Azië. Chinese kool kan je gebruiken in salades of in roerbakgerechten (laatste minuut erdoor scheppen).

Voedingswaarde

Chinese kool is makkelijker verteerbaar dan groene kool. Daarnaast is deze kool caloriearm. Bovendien is ze rijk aan vitamine A, calcium en antioxidanten.

Aankopen

De bladeren van de Chinese kool moeten er fris uitzien, mogen geen bruine plekken vertonen en de krop moet gesloten zijn. 

Bewaren

Chinese kool kan enkele dagen worden bewaard in een plastic zak in de koelkast.

Bereiden

Snijd de kool in de lengtezin doormidden en verwijder de harde kern. Snijd in fijne reepjes of laat de bladeren heel voor een gevulde bereiding. Spoel onder stromend water.

Recepten met Chinese kool:

Witte kool

Dit is een stevige sluitkool met bleke witte of groene bladeren die dicht tegen elkaar zitten. Rauw ook lekker met yoghurt of gemengd met geraspte knolselderij, appel, gedroogde vruchten of verse kruiden.

Voedingswaarde

Witte kool is een belangrijke bron van vitamin C en vezels. Ook deze kool is caloriearm.

Aankopen

Kies stevige kolen die zwaar aanvoelen voor hun afmeting. De buitenbladeren moeten er vers uitzien.

Bewaren

Kool is losjes in plastic verpakt een week in de koelkast houdbaar.

Bereiden

De kool in vieren snijden en de nerven verwijderen. Daarna de kool met de hand of in een processor snijden.
Fijngesneden witte kool kan voor knapperigheid vlak voor het serveren aan roerbakgerechten toegevoegd worden of zelf gebakken worden. Bladeren kunnen geblancheerd en gevuld worden, met eenzelfde vulling als voor druivenbladeren.

Groene kool of savooikool

De savooikool heeft een vaste, lichtgroene krop en een donkergroen buitenblad. Savooikolen zijn het hele jaar door in ruime mate verkrijgbaar. Het hoofdseizoen is de winter.  

Voedingswaarde

Savooikool bevat veel vezels, vitamine A en C. Savooikool is ook caloriearm.

Aankopen

Een verse savooikool heeft donkergroene buitenbladeren die los van de kern zitten. Het binnenste is best iets lichter groen en moet stevig en compact zijn. Gele bladeren duiden er op dat de kool niet vers meer is. 

Bewaren

Savooikool kan je minimaal een week bewaren op een koele plaats. Bewaar aangesneden kolen altijd in plasticfolie in de koelkast. 

Bereiden

Verwijder steeds de buitenste bladeren vooraleer met de bereiding te starten. Snij de kool in vier en verwijder vervolgens de binnenste stronk. Was ieder deel onder stromend water. Snij daarna de kool in reepjes. Heb je voor de bereiding de volledige bladeren nodig, haal dan met een scherp mes de volledige stronk uit de kool en maak de bladeren vervolgens één voor één los.

Boerenkool

Deze kool is de meest oorspronkelijke koolsoort. Boerenkool heeft een heldergroene kleur en een brede kroesrand aan de bladeren. De jonge blaadjes in het midden van een getopte boerenkool zijn zoeter en malser dan de oudere en taaiere bladeren aan de buitenkant.

Voedingswaarde

Boerenkool is rijk aan vitamine C en vezels. Het blijkt een belangrijke leverancier van ijzer en ook een goede bron van calcium te zijn.

Aankopen

Bij het aankopen van verse boerenkool, let je op brede kroesrand. Die moet net als de andere bladeren frisgroen zijn.
Bij het aankopen van gesneden boerenkool, let je alleen op de frisgroene kleur en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Bewaren

Je kan boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten.
Voorverpakte en gesneden boerenkool kan je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Bereiden

Breek de bladeren van de steel en snijd dikke stelen van het blad af. Was ze grondig in ruim water. Daarna kun je de bladeren oprollen en snijden of ze heel koken. De kool slinkt tijdens het koken, maar laat weinig vocht los. Voeg dus voldoende water toe bij het koken.

Rode kool

Deze lijkt op witte kool, ook met de bladeren dicht tegen elkaar en een stevig hart. Rode kool is heerlijk gestoofd en hoewel hij rauw gegeten kan worden, is hij vaak wat taai en kan daarom beter in kleine hoeveelheden of vermengd met andere ingrediënten, zoals sinaasappel, walnoten en wilde rijst als heerlijke winterse salade geserveerd worden.

Aankopen

Een verse kool moet een gesloten krop hebben. De kool moet een dieppaarse, glanzende huid hebben, stevig aanvoelen met knapperige bladeren.

Bewaren

Je bewaart rode kool best op een koele, droge plaats. Daar is ze ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar.
Voorgesneden kool is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Best bewaar je deze dan afgedekt met vershoudfolie.

Bereiden

Snijd rodekool op dezelfde manier als witte kool. Om de rode kleur tijdens de bereiding te behouden, voeg je wat azijn bij het kookwater. Kook de kool op laag vuur in zo weinig mogelijk water met ui, geraspte appel, gedroogde vruchten en zoete specerijen als kaneel. De kool kan je ook bakken of met boter stomen.

Broccoli

Broccoli behoort tot de kruisbloemfamilie en lijkt sterk op bloemkool. Broccoli wordt meestal gekookt of gebakken gegeten.

Voedingswaarde

Broccoli is rijk aan vitamin C en caloriearm.

Aankopen

Broccoli moet bij aankoop een vaste structuur hebben én een diepgroene kleur. Best geen broccoli kopen die geel begint te worden.

Bewaren

Bewaar de groente 2 tot 5 dagen in de koelkast, liefst verpakt in folie. Broccoli kan je na  2-4 minuten blancheren in een plastic zakje (goed gesloten) in de diepvries bewaren, bij minimaal -18 C. Gekookte broccoli is ook tot 12 maanden in de diepvries houdbaar.

Bereiden

 • Van de broccoli hoef je niets weg te gooien: de steel is net zo geschikt voor consumptie als de roosjes. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet hem dan rechtop in een pan met water. Zo kook je de stelen en stoom je de roosjes. Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes beetgaar zijn. Hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen.
 • Als je stelen en roosjes apart wilt klaarmaken, doe je eerst de geschilde en in stukken gesneden steeltjes in gezouten kokend water. Enkele minuten later voeg je de roosjes toe. Na nog 4 of 5 minuten moet de groente gaar zijn. 

Spruiten

Spruiten lijken wel minikooltjes. Ze zijn dan ook verwant aan de sluitkolen. Ze groeien echter niet op de grond, maar in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. De spruit is een typische wintergroente. De maanden tussen oktober en februari vormen de topperiode.

Voedingswaarde

Spruitjes bevatten vitamine B2, B5, B6 en vitamine C. Maar ook foliumzuur, bètacaroteen, kalium en vezels.

Aankopen

Zorg er bij aankoop steeds voor dat de spruiten mooi groen zijn. Het kooltje moet stevig en gesloten zijn.  

Bewaren

Op een koele donkere plaats zijn spruitjes enkele dagen te bewaren. Als je ze in de koelkast bewaart, ongeveer één week.

Bereiden

 • Spruiten kan je blancheren of direct in een hutsepot verwerken.
 • De kleine groene kooltjes hebben een uitgesproken pittige koolsmaak, wat ze niet erg populair maakt bij kinderen. Door andere ingrediënten toe te voegen wordt deze koolsmaak minder overheersend.
 • Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snij een plakje van de onderkant van het stronkje. Kerf het stronkje van grote spruiten met een scherp mesje in om de kooktijd kort te houden. Kook ze, in tegenstelling tot andere groenten, in ruim water met een snufje zout in 10-15 minuten beetgaar.

Recepten met spruiten 

Verschenen op 20 augustus 2010 en aangepast op 4 januari 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00