Light producten

 

Light op de verpakking duidt aan dat een product ten minste 1/3 minder calorieën, suiker of vet bevat dan het standaard product. De fabrikant wil de consument doen geloven dat light producten bijdragen tot een gezonde voeding en weinig of geen calorieën levert.

Maar niet alle light producten zijn evenwichtig en lijnvriendelijk. De term light is vaak misleidend en light producten krijgen vaak ten onrechte een gezond imago.

 

Hoe omgaan met light producten?

Er zijn light producten die bijdragen tot een lijnvriendelijke voeding. Maar niet allemaal. Daarom is het verstandig

 • om de verpakking van het light product te vergelijken met het standaard product
 • dat je niet méér gaat eten van een light product. Zo is een light kaas een goed alternatief voor gewone kaas. Maar wanneer je de light kaas extra dik laat snijden heeft het weer weinig zin. Ook een ganse doos light koekjes opeten in plaats van enkele gewone koekjes zal meer calorieën leveren. Heel wat zoete desserts van het light gamma bevatten nog altijd veel meer calorieën dan een stuk fruit.

Light producten zijn bovendien vaak duurder dan het gewone product. 

Hebben lightproducten wel zin?

De vraag kan gesteld worden naar de zin en onzin van light producten. Moeten we calorieën tellen als het over salami of snoep gaat? Beiden passen eigenlijk niet echt in het vermageringsdieet. Wie echt wil vermageren moet vooral zijn energie-inname beperken en meer bewegen. Een goede voeding is vooral een gevarieerde voeding, die gebaseerd is op de principes van de actieve voedingsdriehoek. 

Er zijn 4 groepen light producten:

 1. Voedingsmiddelen die minder vet bevatten
  Deze producten zijn bijvoorbeeld: minarines, light slasauzen, light kazen, light yoghurt, light chips enzovoort. Hun vetgehalte is verlaagd. Wat betreft melk en melkproducten is dit effectief zo. Magere of halfvolle melk bevatten minder calorieën dan de volle. Of halfvolle yoghurt is caloriearmer dan de volle. Magere of light kazen hebben minder calorieën dan de gewone. De meeste dressings en magere slasauzen bevatten minder vet dan de gewone en leveren daardoor minder calorieën.
  Smeervetten met een verlaagd vetgehalte ga je gemakkelijk terug vinden in de winkel. Een margarine bevat doorgaans 80%vet, een minarine 40% vet. Er zijn zelfs smeervetten met 25% of 15% vet.
  Toch zijn er nog heel wat producten die ten onrechte de vermelding light krijgen. Denk maar aan light chips, light salami, light paté,… Deze producten bevatten minder calorieën dan de gewone versie, maar zijn nog steeds calorierijk. Veel mensen denken dat ze hier niet dik van zullen worden. Light chips bevat nog steeds veel vet en zout. En light charcuteriesoorten leveren meer vet dan de gewone magere charcuteriesoorten zoals ontvette ham, kippenwit, kalkoen,… Light is dus in dit geval geen synoniem voor mager.
 2. Voedingsmiddelen met minder suiker of waarvan de suiker is vervangen door kunstmatige zoetmiddelen
  Hier gaat het om voedingsmiddelen zoals frisdranken, confituur, ijs, koekjes.
  In frisdrank wordt de suiker vervangen door een kunstmatige zoetstof. Hierdoor heb je wel degelijk heel wat minder calorieën dan de gewone frisdranken. Enige voorzichtigheid hierbij is niet overdreven. Zoetstoffen zijn veilig zolang de ingenomen hoeveelheid onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft. Vooral bij kinderen bereik je vrij snel de maximale aanvaardbare dosis. Water blijft nog altijd de belangrijkste dorstlesser. Het is beter om de zoete smaken wat te ontwennen.
  Confituur met een verlaagd suikergehalte levert in de meeste gevallen minder suiker en minder calorieën. Hierbij moet er wel gekeken worden naar het soort vervangsuiker.
  Heel vaak bevatten “koekjes zonder suiker” meer vet. De suiker is misschien wel vervangen door een kunstmatige zoetstof, maar er zijn meer vetten aan toegevoegd. Er bestaat ook een assortiment van koekjes met een “verlaagd vetgehalte”. Heel vaak levert zo’n koekje minder calorieën, dan het gewone koekje. Vaak ook omdat het koekje met het verlaagd vetgehalte kleiner is dan het gewone koekje. 
 3. Voedingsmiddelen die minder calorieën of minder energie bevatten
  Voedingsmiddelen in deze groep zijn de light gerechten. Dit zijn meestal maaltijden van ongeveer 300gram, die maximum 300 calorieën leveren. Ze kunnen een hulpmiddel betekenen bij het vermageren. Maar met deze kleine porties blijft er meestal wel een hongergevoel. Het gevaar is dan dat je een tweede portie eet of van een energierijke snack knabbelt. De oorspronkelijke bedoeling om minder energie op te nemen is dan mislukt. 
 4. Voedingsmiddelen die minder zout, alcohol of cafeïne bevatten
  - Wanneer de term ‘light’ gebruikt wordt voor koffie met minder cafeïne, heeft dit geen betrekking op een lagere caloriewaarde. Wat betreft koffie is dit weinig zinvol, gezien koffie (zonder toevoeging van melk en suiker) weinig of geen calorieën aanbrengt.
  - Voor alcoholvrije dranken is de energieaanbreng onderling zeer verschillend.
  - Producten met minder zout leveren niet noodzakelijk minder calorieën. Enkel het zout in het product werd vervangen of weggelaten.
 

Verschenen op 29 augustus 2013 en herzien op 6 februari 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00