Look

 

Is knoflook gezond?

Volgens een aantal studies wel. In de eerste plaats verlaagt het de bloeddruk. De resultaten zijn echter bescheiden: 2 tot 7 procent verlaging. Daarenboven vermindert het de cholesterol in het bloed en gaat het de vorming van bloedklonters tegen. Tenslotte zou look beschermen tegen kanker door het immuunsysteem te stimuleren en tussen te komen in de groei van kwaadaardige cellen, maar daarover moet nog meer onderzoek gebeuren.

De actieve stof in look is alliine. In je lichaam wordt ze omgezet in de stof allicine. Dat werkt het best met een stevig rauw teentje per dag. Je krijgt er een onfrisse adem van en het kan je maag en darmen irriteren.

Een alternatief zijn looksupplementen. Ze bevatten echter niet allemaal alliine! Wil je een supplement gebruiken, controleer dan de samenstelling om er zeker van te zijn dat er tenminste 1,3 % alliine in zit. Omdat look de vorming van bloedklonters tegengaat, mag je er geen grote hoeveelheden van gebruiken als je ook geneesmiddelen neemt die de bloedstolling tegengaan, of als je binnenkort geopereerd wordt.

Uiteraard kan look nooit medicijnen vervangen. Bij eventuele gezondheidsproblemen contacteer je beter eerst je huisarts.

Voedingswaarde knoflook

Knoflook bevat eiwitten, vetten, kalium, zink, vitamine A en C, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en vitaminen van de B-groep. Maar aangezien 1 teentje knoflook ongeveer 6g weegt, gaan we niet zo veel van deze voedingsstoffen binnen krijgen.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat knoflook een positief effect heeft op de gezondheid, ontbreekt voorlopig nog elk degelijk wetenschappelijk onderbouwd bewijs. Knoflook moet vooral dienst doen als een lekkere en pittige smaakmaker die past binnen een gezonde voeding.

Aankopen

Bij het kopen van een bol of stengel knoflook, controleer of de bol(len) stevig en hard aanvoelen.

Bewaren

Verse knoflook bewaar je best:

  • op een koele, donkere, droge plaats. Bijvoorbeeld in een bruine papieren zak of in een aardewerken lookpot.
  • Vries look in. Pel de teentjes en hak ze fijn of pureer ze. Vries de moes in kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes. Voeg je wat olie toe, dan wippen ze later makkelijker uit de vorm.
  • Leg gepelde teentjes eerst 12 tot 24 uur in azijn of citroensap, en dan pas in olie. Door ze eerst te verzuren, voorkom je de mogelijke ontwikkeling van de levensgevaarlijke botulismebacterie.
  • Zolang het teentje van de knoflook vers en stevig is, kan het dienst doen als culinaire oppepper. Zodra de look verschrompelt en uitlopers krijgt, wordt hij bitter. Stop een lookbol niet in de koelkast, want dat is slecht voor het aroma. 

Bereiden

Knoflook kan je zowel vers als gedroogd gebruiken.

Recepten voor lookliefhebbers:

Verschenen op 1 februari 2012 en herzien op 12 juli 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00