Pompoen


De pompoen behoort tot de komkommerachtigen. Tot deze familie behoren ook de augurk, komkommer, courgette en meloen.

 

 

 

Voedingswaarde

 

Pompoenen zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Vooral het mineraal ijzer is sterk vertegenwoordigd. Ook het mineraal calcium ga je voor een klein gedeelte terugvinden in pompoen.
Vooral vitamine C, vitamine B2 en betacaroteen (de voorloper van vitamine A) zijn aanwezig. De betacaroteen is verantwoordelijk voor de mooie oranje kleur. Pompoenen zijn ook rijk aan vezels en door hun hoog gehalte aan water ook caloriearm. Per 100g levert je dit maar 26 calorieën.

Een pompoen is dus een voedingsmiddel dat arm is aan calorieën, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en licht verteerbaar.

Aankopen

Bij het aankopen moet je erop letten dat de pompoen hard aanvoelt en geen rotte plekken heeft. Pompoenen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Maar de topaanvoer vindt plaats in de herfst en aan het begin van de winter. Ze worden voornamelijk aangevoerd uit Frankrijk en uit eigen land, daarnaast ook uit Zuid- en Midden-Amerika.

Bewaren

Hele winterpompoenen zijn wel 1 tot 2 maanden houdbaar op een koele en droge plaats. Kleine exemplaren worden wel per stuk verkocht, grotere vaak in stukken van ca. 1 kilo. Verwijder de pitten en het natte draderige gedeelte en verpak de stukken in plastic folie. Bewaard in de koelkast is zo'n stuk nog ca. 2 dagen houdbaar. Patisson is ongeveer 1 week houdbaar en de spaghettipompoen iets langer. Bewaar ze op een koele, droge plaats.

Bereiden

Snijd een winterpompoen in parten, verwijder pitten, draden en schil. Snijd de pompoen naar keuze in blokjes of plakjes en stoof of kook de groente ongeveer 20 minuten. Voeg ui, knoflook, kerrie of verse kruiden als peterselie, basilicum, dille of tijm voor de smaak toe. De patisson is bij uitstek geschikt om te vullen. Snijd een kapje van de vrucht en hol hem uit met een lepel. Vermeng het vruchtvlees met een vulling van vlees of rijst en vul de holte hiermee. Stoof gevulde patissons gaar in bouillon of saus.

Lekkere recepten met pompoen:

Verschenen op 15 oktober 2012 en herzien op 12 juli 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00