Quorn

Quornproducten zijn van plantaardige oorsprong. Ze bevatten een schimmeleiwit, mycoproteïne. Dit schimmeleiwit is erg voedzaam en behoort tot de familie van de paddenstoelen, net als champignons en truffels.

 

Voedingswaarde

  • Alleen Quornproducten bevatten dit speciale plantaardige eiwit (mycoproteïne). Het is een hoogwaardig plantaardig eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Dit maakt het ideaal om vlees te vervangen.
  • Daarnaast bevatten Quornproducten weinig vet (vooral zeer weinig verzadigd of slecht vet), weinig calorieën en geen cholesterol.
  • Maar ze bevatten wel veel voedingsvezels.
    Daarom kan quorn gebruikt worden door zowel vegetariërs, als door personen die op hun cholesterol en/of op hun gewicht letten.

Aankopen

Alle producten die mycoproteïne bevatten worden onder de merknaam Quorn verkocht. Tegenwoordig vind je ze in de meeste grootwarenhuizen. Er bestaan verschillende vormen van Quornproducten (diepgevroren): filets, stukjes, schnitzel, worst, lasagne, …

Bewaren 

Op de quornproducten staat een houdbaarheidsdatum. Best in de koelkast bewaren. Sommige (bvb kant en klare producten obv soja) kan je ook diepgevroren aankopen.

Bereiden

Er bestaan heel wat bereidingswijzen. Zo kan je bijvoorbeeld een quornfilet in de pan bakken. Quorn gehakt kan gebruikt worden in plaats van gewoon gehakt in een bolognaise saus, quorn blokjes kunnen gebruikt worden in een ovenschotel, enz.

 

Recepten met quorn:

 

Verschenen op 2 april 2013 en aangepast op 6 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00