Radijs


Radijs is de wortel van een plantje dat behoort tot de familie van kruisbloemigen. Deze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Ze smaken lekker pittig.

 

 

Voedingswaarde

100g radijs levert nog geen 20 calorieën. Ze zijn rijk aan de vitamine C en bepaalde vitaminen van de B-groep. Het mineraal ijzer is goed vertegenwoordigd. 

Aankopen

De radijs moet hard en rood zijn. In de winkels vind je radijs met en zonder blad. Als de bladeren er nog aan zitten, mogen ze niet verwelkt zijn.

Bewaren

Zonder loof zijn radijsjes ongeveer een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste doe je ze in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.

Bereiden

  • Radijs was je voor gebruik en je kan een stukje van de boven- en onderkant afsnijden.
  • Je kan ze verwerken in soep of in aardappelpuree.
  • De felrode schil van de radijs is ook mooi als decoratie bij gerechten.
  • Creatievelingen kunnen de rode bolletjes in bloemvorm uitsnijden ter garenring.

Je kan radijs ook:

  • in plakjes mengen met verse tuinkruiden en platte kaas (lekker als broodbeleg)
  • als borrelhapje, eventueel met een dipsausje
  • in salade met kropsla, blokjes appel en kaas
  • in salade, samen met allerlei andere groenten
  • bij kaasfondue.

Een radijs kan je altijd gebruiken als een gezond tussendoortje. 

Recepten met radijs

Verschenen op 13 mei 2013 en aangepast op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00