Schorseneren

Schorseneren worden nogal eens vergeleken met asperges. Geschild zien ze er inderdaad als een asperge uit. De smaak van een asperge is echter iets fijner.
De schorseneer is niet zo geliefd bij het grote publiek door de moeilijke schoonmaakmethode. Om dat lastig karweitje te vermijden, kan je natuurlijk ook schorseneren uit diepvries, blik of glas bereiden.
Want deze groente bevat vele gezonde voedingsstoffen.

 

Voedingswaarde

Deze groenten zijn rijk aan vezels, ijzer en vitamine C. Ook kalium, fosfor, calcium en magnesium zijn in behoorlijke mate aanwezig. Daarnaast bevatten schorseneren ook inuline. Inuline is een prebiotica, die je darmflora op een positieve manier beïnvloedt. Allemaal redenen waarom een schorseneer gezond is en regelmatig op het menu kan staan. Schorseneren leveren 70kcal per 100g. Het caloriegehalte ligt wat hoger dan bij andere groenten.  

Aankopen

Schorseneren moeten bij aankoop stevig aanvoelen, niet vertakt en helemaal droog zijn. Schorseneren worden nu bijna het hele jaar door aangeboden, afgezien van de maanden juli en augustus. Verse schorseneren zijn nog bedekt met een aardejasje.

Bewaren

In de koelkast kan je onbewerkte schorseneren een week bewaren. Op een koele droge plaats in een stevige papieren zak, kunnen ze zelfs wekenlang (tot een maand) goed blijven. 

Schoonmaken

Verse schorseneren schoonmaken vraagt wat tijd. Bij het schillen van een verse schorseneer komt er kleverig melksap vrij. Dit sap zorgt ervoor dat onze handen, kookpan en de geschilde schorseneer snel bruin worden. Je kan dit voorkomen op de volgende manier:

  1. Doe een keukenhandschoen aan en borstel de schorseneer droog af.
  2. Kook de schorseneren 15 tot 20 minuten in een ruime kom water.
  3. Spoel daarna de groenten af onder de koudwaterkraan.
  4. Stroop de schil af na het koken. Ook hiervoor gebruik je best een keukenhandschoen.
  5. Je kan nu de groenten afwerken volgens je gekozen recept.

Je kan ook diepvriesschorseneren en schorseneren uit blik/glas kopen. Dit bespaart je het schoonmaak karwei. Want ook groenten uit diepvries en glas/blik bevatten nog steeds belangrijke vitaminen en mineralen. Hou er wel rekening mee dat groenten uit blik/glas meer zout bevatten. 

Bereiding

  • Je kan schorseneren net als asperges eten: puur (gekookt) met een klontje boter.
  • Je kan ze opdienen met een bechamelsaus of een kaassaus.
  • Schorseneren kan je ook rauw eten. In dit geval worden ze geschild en geraspt. Dit bijvoorbeeld gemengd in een slaatje.
  • Gefrituurde schorseneer kan je serveren als aperitiefhapje.
  • Of je kan schorseneer ook in soep verwerken.

Verschenen op 16 november 2012 en herzien op 15 augustus 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00