Sinaasappel - mandarijn

 

​Sinaasappel

 Deze zoete tot zoetzure vruchten komen onder andere uit Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Als sinaasappels in die landen aan de bomen hangen, zijn ze geelgroen van kleur. Door koude temperaturen ’s nachts kleurt de schil oranje.

Het verschil tussen pers- en handsinaasappels is dat perssinaasappels wat sappiger zijn en meer vezelig vruchtvlees hebben. Dat maakt ze minder geschikt om zo te eten.  

Voedingswaarde

Een sinaasappel is net zoals de meeste fruitsoorten arm aan calorieën. Per sinaasappel heb je ongeveer 66 kcal. Van alle citrusvruchten levert sinaasappel de meeste vitamine C. Deze vitamine zorgt ervoor dat je weerstand op peil blijft, helpt bij de wondgenezing en zorgt voor een zachte stralende huid. Daarnaast bevat deze vrucht mineralen zoals kalium, die een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk, en calcium die zorgt voor sterke botten en tanden. Ook de vezels zijn goed vertegenwoordigd. Vezels zorgen voor een langer verzadigingsgevoel en een betere stoelgang.

Aankopen

Sinaasappels zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In hartje winter zijn ze het lekkerst. Bij aankopen moeten de vruchten stevig aanvoelen. Best koop je sinaasappels met een ongeschonden schil.

Bereiding

Verwijder de dikke, oranje schil en eventueel de witte pel. Het vruchtvlees kan je dan in partjes verdelen of in stukjes snijden.
Je kan een sinaasappel ook persen. Vers geperst sinaasappelsap bevat nog voedingsstoffen maar minder dan wanneer je een sinaasappel gewoon opeet. Lees er meer over in het artikel "verse fruitsap".
Als je de schil gebruikt in een recept (bijvoorbeeld in het deeg van taart of cake), schrob die dan eerst goed schoon en zorg ervoor dat je niet teveel van het witte gedeelte mee raspt. Vooral vanwege de bittere smaak.

Bewaren

Op kamertemperatuur kan je sinaasappels een week of langer bewaren. In de koelkast zijn sinaasappelen enkele weken houdbaar. 

Recepten met appelsien:


Mandarijn

Er bestaan vele soorten mandarijnen. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Ze komen vooral uit Spanje en Marokko. De clementine is ook een soort mandarijn die ontstaan is uit een kruising van een mandarijn en een pomerans. Dit is een sinaasappel met bitter vruchtvlees. Tegenwoordig zijn er ook pitloze mandarijnen te koop.

 

Voedingswaarde

Één mandarijn levert nog geen 20 kcal, wat zeer weinig is. Ideaal dus voor mensen die op hun lijn letten. Mandarijnen zijn rijk aan vitamine C, carotenoïden (die in ons lichaam worden omgezet naar vitamine A), kalium, koper, magnesium en calcium.

Aankopen

Van oktober tot februari worden mandarijnen voornamelijk ingevoerd. Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben en heeft liefst een egale oranje of gele kleur.

Bewaren

In de koelkast zijn mandarijnen een week tot 10 dagen houdbaar.

Bereiden

Meestal worden mandarijnen als dusdanig gegeten. Je kan ze ook mengen in fruitsla, yoghurt of platte kaas, jam, sauzen, uitpersen of als garnering bij gevogelte/varkensvlees.
Als je de schil gebruikt voor de een of andere bereiding, moet je die eerst grondig wassen.

Recept met mandarijn:

Verschenen op 17 januari 2013 en herzien op 2 januari 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00