Smeervetten op de boterham

​Welke smeervetten zijn gezond?

Smeervetten bestaan voor een groot deel uit vet en zijn daarom een belangrijke leverancier van energie. Toch zijn ook smeervetten essentieel binnen een gezonde voeding. Dit omdat ze een bron zijn van vetoplosbare vitaminen (vitamine A en D) en essentiële vetzuren.

 

Soorten smeervet

Er bestaan verschillende soorten smeervet namelijk boter, halfvolle boter, margarine en minarine.

  • Boter bestaat uit ongeveer 82% vet en is van dierlijke oorsprong. De aanwezige vetten zijn vooral ‘verzadigde’ of ‘slechte’ vetten.
  • Halfvolle boter bestaat voor de helft uit boter en voor de andere helft uit water. Het vetgehalte is ongeveer 41%. De aanwezige vetten zijn nog steeds de ‘verzadigde’.
  • Margarine bevat evenveel vet (82%) als boter, maar is van plantaardige oorsprong. De aanwezige vetten zijn van het ‘onverzadigde’ type en zijn dus ‘goede’ vetten. Margarine is dus even calorierijk als boter, maar bevat wel de ‘juiste’ vetten.
  • Minarine bestaat voor een deel uit margarine en een deel uit water. Het vetgehalte (39 à 41%) is de helft minder dan margarine of zelfs lager. Tegenwoordig vind je minarines met een vetgehalte van 25, 35 of 38% vet.

Kies een plantaardige smeervetstof

Best kies je voor een plantaardige smeervetstof die rijk is aan ‘goede’ of ‘onverzadigde’ vetten. Goede of onverzadigde vetten beschermen het lichaam tegen hart en vaatziekten. De meeste smeervetten die rijk zijn aan onverzadigde vetten zijn ‘zacht’ of goed smeerbaar als je ze uit de koelkast neemt.

Verzadigde vetten kunnen ervoor zorgen dat bloedvaten dichtslibben. De meeste vetstoffen die rijk zijn aan verzadigde vetten zijn hard als je ze uit de koelkast neemt en niet goed smeerbaar.

Een mespuntje (5g) smeervet per snede brood is voldoende. 

Welke smeervetten voor kinderen?

Veel volwassenen gebruiken een smeervet met zo weinig mogelijk vet. Dit ter preventie van hart- en vaataandoeningen of om gewicht te verliezen.

Bij kinderen onder de 4 jaar is het belangrijk steeds voldoende vetten te gebruiken. Zij hebben deze energie nodig voor hun ontwikkeling en groei. Belangrijk is wel dat deze kinderen vooral goede vetten krijgen. Een margarine rijk aan goede vetten verdient daarom de voorkeur. Natuurlijk geldt ook hier dat overdaad schaadt. Naast margarine bestaan er ook heel wat voedingsmiddelen die onzichtbare ‘goede’ vetten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn noten, olijven, vis, olie, …
Onzichtbare vetten zoals in vlees, charcuterie, koekjes, chocolade,… bestaan voor het grootste gedeelte uit slechte vetten. Vlees en kaas leveren dan wel weer andere belangrijke vitamines (vooral vitamine B12) en mineralen (calcium uit kaas en ijzer uit vlees).  Deze volledig weglaten is ook niet goed. Beperk hiervan wel de hoeveelheid.

Verschenen op 6 mei 2014 en herzien op 4 juli 2018 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00