Sojaproducten

​Zijn sojaproducten gezond?

Voedingsmiddelen op basis van soja krijgen een welverdiende plaats binnen deze gezonde voeding. Naast het feit dat sojaproducten een goed alternatief zijn voor zuivelproducten, bieden ze nog heel wat andere gezondheidsvoordelen.
 

 

Voordelen van sojaproducten

100% plantaardig

Heel wat vegetariërs en veganisten maken gebruik van producten op basis van soja. Dit omdat sojaproducten 100% plantaardig zijn en geen enkel bestanddeel van dierlijke oorsprong bevat. Daarbij komt nog dat soja-eiwitten evenwaardig zijn aan eiwitten uit melk of dierlijke producten. 

Licht verteerbaar

Moeilijk verteerbare suikers worden op natuurlijke wijze uit sojaproducten verwijderd. Dit maakt voedingsmiddelen op basis van soja licht verteerbaar.

Geen cholesterol

Producten op basis van soja zijn volledig cholesterolvrij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat soja-eiwitten het cholesterolgehalte actief verlagen. Hierbij is het wel belangrijk dat de soja-eiwitten gegeten worden in een voeding arm aan verzadigde vetten en cholesterol. 

Rijk aan goede of onverzadigde vetten

De goede of onverzadigde vetten die een positieve invloed hebben op de cholesterol zijn goed vertegenwoordigd.  Het zijn de slechte of verzadigde vetten die cholesterolverhogend werken die zeer miniem aanwezig zijn in sojaproducten.

Natuurlijke vezels

Sojabonen bevatten oplosbare vezels. Dit maakt van sojaproducten een natuurlijke bron van vezels. Vezels hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Ze zorgen voor een goede stoelgang, verhinderen de cholesterolopname, zorgen voor een langer verzadigingsgevoel,…

Verrijkt met calcium

De meeste voedingsmiddelen op basis van soja zijn verrijkt met calcium. Het mineraal calcium is belangrijk voor een gezond beenderstelsel en stevige tanden. Daarnaast speelt calcium ook een rol in de zenuw- en spierfuncties. De hoeveelheid calcium in sojamelk is vergelijkbaar met koemelk.

Van nature rijk aan vitamines, mineralen en sporenelementen

Vooral vitamine B is goed vertegenwoordigd in de sojaboon. Daarnaast bevat de sojaboon ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, fosfor, mangaan en magnesium.

Menopauze

Sojaproducten helpen vaak bij het bestrijden van lichamelijke ongemakken die voorkomen bij vrouwen in de menopauze (omdat sojaproducten rijk zijn aan isoflavonen). 

Geschikt voor personen met een koemelkeiwitallergie

Eiwitten die aanwezig zijn in koemelk, kan bij sommige personen een allergische reactie uitlokken. Vooral kinderen lijden aan koemelkeiwitallergie. De meest voorkomende klachten hierbij zijn: darmkrampen, diarree, braken en problemen met huid of luchtwegen.

In sojaproducten ga je dit eiwit niet terug vinden. Hierdoor passen sojaproducten in een koemelkeiwitvrije voeding.

Van nature lactosevrij

Lactose is de melksuiker die van nature aanwezig is in koemelk. Lactose wordt door sommige mensen niet of moeilijk verteerd. Klachten die voorkomen bij een lactose-intolerantie zijn de volgende: buik- en darmklachten, een opgezette buik, winderigheid en soms ook diarree. 

Verschenen op 27 september 2009 en herzien op 4 januari 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00