Tuinkers - waterkers

 

​Tuinkers

Tuinkers is een plant uit de kruisbloemenfamilie en wordt ook wel cresson, sterrenkers of bitterkers genoemd. De smaak is pittig-aromatisch. Tuinkers wordt net als andere kerssoorten voornamelijk rauw gebruikt in salades en als garnering van broodjes en koude voorgerechten. Gedroogd verliest de plant zijn smaak en daarom kan je tuinkers alleen vers eten.

Voedingswaarde

Tuinkers is rijk aan vitamine C en de mineralen calcium en kalium.

Aankopen

Tuinkers is het hele jaar door verkrijgbaar. Je koopt het in een bakje, waarin de tuinkers is gezaaid en gekiemd. Tuinkers moet fris ruiken en er fris uitzien.

Bewaren

Bewaar tuinkers maximum één week in de koelkast.

Bereiden

  • Tuinkers heeft een uitgesproken mosterd- en radijsachtige smaak. De fijngehakte bladeren en knoppen kan je aan salades, soepen en sauzen toevoegen om een scherpe radijsachtige smaak te krijgen.
  • Je kan tuinkers ook rauw gesnipperd op de boterham eten.
  • Snij de plantjes af boven de voedingsbodem en was ze pas kort voor het bereiden, dan blijven de blaadjes knapperig.
  • De scherpste smaak hebben de zaden. Die zijn heerlijk bij lamsvlees of wild.

Recepten met tuinkers

Waterkers

Waterkers hoort tot de kerssoorten. Dit zijn jonge plantjes van pas ontkiemd zaad. Alle kerssoorten hebben een sterk geconcentreerde smaak en elke kers smaakt weer anders. Die van waterkers is peperig. De blaadjes zitten kleine bosjes bij elkaar aan knapperige steeltjes.
 

Voedingswaarde

Deze caloriearme, ijzerrijke groente bevat veel calcium, vitamine A en C.

Aankopen

Waterkers is het hele jaar door verkrijgbaar en wordt in bosjes van stevige, donkergroene blaadjes aangeboden. Let er op dat de blaadjes er fris en groen uitzien.

Bewaren

Waterkers bewaar je in de koelkast en best in een glas water met een plastic zak erover. Op deze manier blijft de vochtigheidsgraad heel hoog.

Bereiden

  • Voor gebruik spoel je de waterkers voorzichtig in water. Na het uitlekken, kan je de waterkers op zichzelf of in salades eten.
  • Waterkers is ook geschikt als garnering bij allerlei gerechten.

Recepten met waterkers

 

Verschenen op 13 mei 2013 en herzien op 30 mei 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00