Witlof - roodlof - radicchio

 Witlof

België is, na Frankrijk, de belangrijkste witloofproducent ter wereld. Oorspronkelijk werd witloof geteeld als wintergroente, maar tegenwoordig is witloof het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Witloof bestaat voor meer dan 90% uit water en heeft daardoor een laag caloriegehalte (8-16kcal/100g). Deze voedzame groente is rijk aan ijzer, kalium en magnesium. Ook de vitamines C en B9 zijn goed vertegenwoordigd. Zoals de meeste groenten is ook witloof rijk aan vezels.

Aankopen

Je koopt best enkel stevig witloof met een mooie witte kleur. De top moet gesloten zijn.

Bewaren

Witloof bewaar je op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Hiervoor kan je het witloof in een open papieren zak of een geperforeerde plastieken zak doen. Op deze manier bewaar je witloof ongeveer een week. Als witloof aan licht wordt blootgesteld, wordt het vrij snel groen. Hierdoor neemt de bittere smaak toe.

Bereiding

  • Als je de bittere smaak van witloof wil vermijden, verwijder je de buitenste bladeren en snij je het uiteinde van de basis af. Vervolgens verwijder je de kegelvormige kern. 
  • Ook kan je een beetje melk toevoegen bij het water, als je het witloof kookt. Een witte saus of kaassaus verdoezelt ook de bittere smaak. Of een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
  • Het witloof met citroensap besprenkelen, helpt om de witte kleur te behouden.
  • Witloof kan je koken, stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Witloof is o.a. heerlijk bij vlees, vis, salades, bij aperitiefhapjes, in soepen en stoofpot.
  • Recepten met witloof vind je onderaan deze pagina.

 

Roodlof

Een variant op de gewone witlofstruikjes is roodlof. Het is een kruising tussen radicchio en witlof. De struikjes zijn wit met rode gevlamde bladeren. De smaak is licht bitter.

Voedingswaarde

Roodlof is arm aan calorieën, rijk aan vitamine C en vezels.

Aankopen

Best koop je kleine, goed gesloten stevige stronkjes. Deze hebben bijna geen harde bittere kern. Grotere stronken hebben een lange bittere kern.

Bewaren 

Roodlof bewaar je best op een koele en donkere plaats (koelkast) en niet te lang. Je kan roodlof op deze manier een week bewaren. 

Bereiding

Roodlof wordt voornamelijk rauw gegeten. De groente is minder geschikt voor koken, omdat het dan zijn kleur en knapperigheid verliest.
 
 

Radicchio

Ook radicchio is familie van witloof. Het is een rond, klein kropje met wijnrode bladeren met witte nerven. De structuur van het blad is stevig, knapperig maar toch mals. De smaak is bitter.

Voedingswaarde

Radicchio is arm aan calorieën. Rijk aan calcium, fosfor en kalium. Bèta caroteen (de voorloper van vitamine A) en vitamine C zijn goed vertegenwoordigd

Aankopen

De krop moet stevig aanvoelen. De bladeren moeten onbeschadigd en frisknapperig zijn.

Bewaren

Je kan radicchio een week in de groentelade van de koelkast bewaren.

Bereiding

Radicchio wordt meestal rauw gegeten. Best laat je de bladeren heel of scheur je ze in stukjes. Door niet te snijden maar te scheuren, blijft de sla langer mooi en vers. Radicchio is heel lekker met een vinaigrette. Door de mooie rode kleur is de salade ook geschikt in een slamix en als garnituur op het bord.

 

Recepten met witloof:

 

Verschenen op 17 januari 2013 en herzien op 27 juli 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00