Zonnebloempitten

 


De pitten in de zaden van een zonnebloem, noemen we zonnebloempitten. Ze hebben een donkergrijze kleur en zijn gestreept. Naast gestreepte zonnebloempitten bestaan er ook witte en zwarte.


De pitten worden voornamelijk gebruikt voor het persen van zonnebloemolie. Maar ze kunnen ook zo als versnapering gegeten worden.

 

Voedingswaarde

Zonnebloempitten leveren veel vezels. Vezels zorgen onder andere voor een goede stoelgang en een betere verzadiging.

Daarnaast bevatten zonnebloempitten veel ‘onverzadigde’ of ‘goede’ vetten. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op de vetten die circuleren in ons bloed. Ze kunnen ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt, waardoor de kans op hart en vaatziekten kleiner wordt.

Zonnebloempitten passen door hun goede vetsamenstelling binnen een gezonde voeding. Aangezien ze calorierijk zijn, eet je ze best met mate.

Bereiding

Vooral in landen rond de Middellandse zee, worden veel van deze pitten gegeten. Ze worden gedroogd of geroosterd. Je kan ze zelf ook een vijftal minuten roosteren in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn. Om ze langer houdbaar te maken, worden ze met zout of meel omgeven.

Zonnebloempitten kunnen gegeten worden als gezond tussendoortje, geroosterd bij slaatjes, granen of muesli. De pitten worden ook toegevoegd aan brood. Het brood krijgt hierdoor een pittigere smaak.

Aankopen

De pitten kan je makkelijk vinden in een natuurvoedingswinkel of in een zadenhandel. Dit omdat vogels ook graag zonnebloempitten eten.

Bewaren

Zonnebloempitten worden best op een koele plaats bewaard, uit het licht.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt bereid uit zonnebloempitten. De olie heeft een neutrale smaak. Met deze veelzijdige olie kan je alle kanten op. Ze wordt gebruikt voor de bereiding van dressings, vinaigrettes, sauzen, … Zonnebloemolie kan ook gebruikt worden voor het bakken of frituren. Het is een gezonde olie rijk aan goede of onverzadigde vetten. Uiteraard is zonnebloemolie, net zoals alle andere olies, rijk aan calorieën. Beperk de hoeveelheid ervan bij de bereiding. 

 

Recepten met zonnebloempitten:

Verschenen op 24 juli 2009 en herzien op 24 juni 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00