Voorjaarsmoeheid

Vraag

Telkens als de lente eraan komt, krijg ik last van voorjaarsmoeheid. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat ik me minder moe voel?

 

 
Antwoord
 
De lente is begonnen. Maar toch is het net of alle energie je ontbreekt. Dit fenomeen noemen we voorjaarsmoeheid. Deze klachten zijn typerend: vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, gebrek aan concentratievermogen, somberheid, pessimisme,… Zelfs bij voldoende slaap kan je nog moe zijn.
Wat betreft voeding eet je best zo gezond en gevarieerd mogelijk. Heel belangrijk is dat je voldoende groenten en fruitsoorten eet, die vooral geteeld worden in de lente. Lentegroenten en fruitsoorten zijn gezonde, lekkere en natuurlijke pepmiddelen. Ze leveren grote hoeveelheden vitaminen en mineralen, die je op dat moment nodig hebt. Natuurlijk kunnen groenten en fruitsoorten geen geneesmiddelen vervangen. Maar met seizoensgebonden groenten en fruit zal je je al veel beter voelen.
 

Voorbeelden van typische lentegroenten en fruitsoorten

 
  • Groenten: asperges, broccoli, bloemkool, tomaten, sla, spinazie, paprika, peterselie, waterkers,…
  • Fruit: aardbeien, pompelmoes, rabarber, mango, …
 
Voor een goed behoud van de vitaminen en mineralen, koop je de groenten best zo vers mogelijk en eet je ze liefst rauw. Bij blancheren, koken of stomen zorg je ervoor dat de groenten beetgaar zijn.
 
Gebrek aan B-vitamines kan ook leiden tot vermoeidheid. De beste opname van B-vitamines haal je uit de voeding. Voedingsmiddelen die veel B-vitamines bevatten zijn volkoren producten, magere vleessoorten, kaas en melkproducten.
 
Naast een gezonde en gevarieerde voeding is het ook van belang om het zonlicht op te zoeken. Vitamine D wordt onder invloed van het zonlicht in de huid aangemaakt. In de winter zitten we meestal binnen en krijgen we dus te weinig zonlicht. Er kan een vitamine D-tekort ontstaan en dit zou een rol kunnen spelen bij voorjaarsmoeheid. Vitamine D vind je ook terug in voeding. Vooral in vette vis (zalm, makreel, sardienen, haring,…), dieetmargarines en dieetminarines.
 
Vermijd snelle of zoete suikers. Voorbeelden van zoete suikers zijn gewone frisdranken, koek, gebak, chocolade,… Op het moment dat je zoete dingen eet, kan dit even een gevoel geven van energie geven. Maar op lange termijn gaan snelle of zoete suikers je moe maken. Kies voor gezonde tussendoortjes, zoals een stuk fruit of mager melkproduct.
 
Sporten is een ander middel tegen voorjaarsmoeheid. Door meer te bewegen verhoog je de stofwisseling in je lichaam. Kies bij voorkeur een sport die je buiten beoefent. Op die manier krijg je de voordelen van het zonlicht.

Besluit

Een gevarieerde vitaminerijke voeding met weinig zoete suikers, voldoende zonlicht en bewegen doet het bij mensen met voorjaarsmoeheid ook weer kriebelen in de lente.
 
Claudia Fripont, de webdiëtiste

Verschenen op 28 maart 2013

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00