Vegetarische moussaka

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 1 courgette
  • 3 tomaten of 1 blik gepelde tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g quorn gehakt
  • geraspte magere kaas
  • 1 potje tomatenconcentraat
  • komijn, Provençaalse kruiden, peper en zout, tabasco, gedroogde oregano, verse nootmuskaat
  • 1 eierdooier
  • olijfolie en een beetje dieetmargarine

Voor de bechamelsaus:

  • 50 g dieetmargarine
  • 30 g bloem
  • 250 ml halfvolle melk

 

Het quorn gehakt op smaak brengen met 1 eierdooier en wat komijn. Dit afdekken en in de koelkast zetten. De uien en 1 teentje knoflook snipperen en stoven in een beetje olijfolie, 2 koffielepels tomatenconcentraat, een beetje ketchup, wat Provençaalse kruiden, oregan en peper en zout toevoegen en alles zachtjes laten sudderen gedurende een 5-tal minuten. Het quorngehakt met het resterende gesnipperde knoflookteentje opbakken in 1 eetlepel olijfolie. De tomaten ontvellen en in schijven snijden. Dit op smaak brengen met peper, zout en oregano.
De courgette in schijven snijden, op smaak brengen met Provençaalse kruiden en bakken in 2 tot 3 eetlepels olijfolie.
Voor de bechamelsaus: de boter laten smelten en de bloem erdoor roeren. De melk erbij voegen en roeren tot je een homogene saus krijgt. Op smaak brengen met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
De moussaka samenstellen in een diepe ovenvaste schotel:
  • eerste laag: bodem bedekken met de schijven courgette
  • 2de laag: het quorngehakt met de ui-tomatensaus
  • 3de laag: de schijven tomaat
  • 4de laag: de bechamelsaus
Gratineren met de geraspte kaas en gedurende 20 tot 30 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.
 
Volgens de webdiëtiste is dit recept geschikt voor:
  • cholesterolverlagend dieet
  • vermageringsdieet
  • diabetesdieet
 
 
kcal per portie
454
g KH
26,4
KH ruilwaarde
2
 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00