Diabetes type 2

Vraag

Ik weet sinds kort dat ik diabetes heb. Welk voedingspatroon moet ik nu volgen en wat mag ik zeker niet eten? Waar kan ik adressen van diëtisten vinden en wat kost een consultatie?

Voedingsadvies

Antwoord
 
De laatste jaren is er een enorme stijging van het aantal type 2 diabetespatiënten, zelfs op jongere leeftijd. De voornaamste oorzaken hiervan zijn overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. 90 % van alle mensen met diabetes lijdt aan type 2 diabetes. 

Algemeen voedingsadvies

Voeding is één van de belangrijkste zaken in de behandeling van diabetes. De behandeling richt zich op de normalisatie van het suikergehalte in het bloed. Bij de behandeling van diabetes type 2 moet het gewicht in de eerste plaats onder controle gehouden worden. Want het suikergehalte in je bloed zal gemakkelijker stabiel blijven, wanneer je een gezond gewicht hebt. Naast een gezonde voeding zijn lichamelijk inspanningen ook belangrijk om te vermageren.
 
Ik raad je aan om regelmatig te eten. Dit betekent een ontbijt, een middagmaal en een avondmaal. Best op vaste tijdstippen. Dit gaat ervoor zorgen dat het suikergehalte in het bloed niet te veel gaat schommelen. De behandeling (suikerverlagende geneesmiddelen en/of insuline) bepaalt of je wel of niet gebruik mag maken van tussendoortjes. Indien je wel tussendoortjes mag gebruiken, geef dan de voorkeur aan een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit of een mager melkproduct.
 
Mensen met diabetes hebben baat bij een gezonde gevarieerde voeding volgens de principes van de actieve voedingsdriehoek. Maar wel met wat extra aandacht voor de volgende punten:
 
  • Schrap de enkelvoudige suikers zoals in koekjes, snoep, chocolade, taart, gebak of frisdranken zoveel mogelijk uit je voeding. Deze suikers zorgen voor een snelle stijging van het suikergehalte in je bloed.
  • De complexe suikers (zetmeel) zoals in brood, aardappelen, rijst, deegwaren, ... moet je dagelijks eten. Maar kies - waar mogelijk - voor de volkoren soorten. De hoeveelheden hiervan laat je best opstellen door een deskundige in functie van je persoonlijke energiebehoefte.
  • Eet fruit. Maar beperk dit tot twee porties per dag, omdat ook fruit vrij veel suiker bevat. Afhankelijk van de behandeling (bloedsuikerverlagende geneesmiddelen en/of insuline) kan je fruit als een gezond tussendoortje eten of als een gezond nagerecht.
  • Groenten moeten uiteraard ook dagelijks op je menu. Je kan onbeperkt rauwkost, gestoomde groenten of ongebonden groentesoepen eten.
  • Diabetesvoeding is een vetarme voeding. Best zijn de aanwezige vetten ook goede vetten of vetten van het onverzadigde type. Kies dus voor magere melkproducten, magere kazen, magere vleessoorten en magere charcuteriesoorten. Wat betreft smeer- en bereidingsvetten gebruik je best een soort die rijk is aan onverzadigde of goede vetten of een olie. Smeer- en bereidingsvetten rijk aan goede vetten zijn zacht wanneer je deze uit de koelkast neemt. Sowieso moet je de hoeveelheid van smeer- en bereidingsvetten beperken.
Dit zijn enkele algemene richtlijnen. Maar best pas je je voedingspatroon aan in overleg met je behandelende arts en een diëtiste. De voorgeschreven voeding zal de diëtiste op je maat voorschrijven, in functie van je lichaamsgewicht, je activiteiten, je medicatie en je levenswijze. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in de samenstelling van voedingsmiddelen en hun invloed op je bloedsuiker. Eendiëtiste helpt je hierbij.

Vriendelijke groeten,
 
Claudia Fripont, de webdiëtiste.

Vis

​Diabetes en vis

Ook met diabetes is het raadzaam om regelmatig vis te eten. Zowel de vette als de magere soorten mag je eten. De vetten uit vette vis hebben een positieve invloed op de cholesterol. Het beste resultaat voor je cholesterol krijg je door 2 maal per week vis te eten.
Magere vissoorten zijn baars, griet, kabeljauw, pladijs, poon, rog, snoek, staartvis (Lotte), tarbot, tong, wijting en krab (in eigen nat).
Halfvette vissoorten zijn forel, heilbot, tonijn, zalmforel en pilchards.
Vette vissoorten zijn haring, makreel, paling, sardienen en zalm.
  

 

Vriendelijke groeten,

Claudia Fripont, de webdiëtiste.

Alcohol

Diabetes en alcohol

Je bent best voorzichtig met alcoholische dranken. Vele dranken bevatten suiker en ook alcohol zal uiteindelijk het suikergehalte in het bloed beïnvloeden. Indien je geen overgewicht en/of hoge bloeddruk hebt, kan een matig alcoholgebruik. Dit betekent maximum 1 glas per dag. Uiteraard moet steeds de relatie medicatie-alcohol door de arts bekeken worden. Rode wijn, droge witte wijn en champagne krijgen de voorkeur. Deze dranken worden ook best met de maaltijd gecombineerd.
Als aperitief neem je best geen zoete dranken. In dat opzicht is een droge sherry of een whisky beter. Porto bevat meer suiker. Eveneens opletten voor aperitieven gemengd met fruitsap: zelfs ongezoet fruitsap bevat heel veel natuurlijke vruchtensuikers. Ook bier is heel nadelig voor het suikergehalte in het bloed. Zelfs alcoholvrij bier is geen oplossing, aangezien het suikergehalte in deze biersoorten minstens even hoog is als in gewoon bier.

 

Vriendelijke groeten,

Claudia Fripont, de webdiëtiste.

Overgewicht

Diabetes en overgewicht

Mensen met diabetes en overgewicht moeten op de hoeveelheid en het soort koolhydraten letten binnen hun voeding. Koolhydraten zijn alle suikers die je in de voeding terugvindt. Er zijn 2 groepen suikers:

  • snelle suikers of suikers die zoet smaken:  dit zijn suikers die snel worden opgenomen in het bloed.  Ze zijn duidelijk te herkennen aan hun zoete smaak.  Je vindt ze terug in gewone suiker (witte suiker, bruine suiker, bloemsuiker,...), koeken, gebak, chocolade, snoepjes,...
  • trage suikers of zetmeel: dit zijn suikers die traag worden opgenomen in het bloed.  Ze smaken niet zoet.  Voorbeelden hiervan zijn brood, rijst, aardappelen, ...

Vermijd zo veel mogelijk de snelle of zoete suikers.  Je kan deze wel vervangen door een kunstmatige zoetstof (canderel, natrena, stevia...).  De trage suikers of zetmeel zijn de goede suikers.  Deze heb je nodig om te kunnen werken, bewegen,...  Het is hierbij wel belangrijk dat je goed let op de hoeveelheid trage suikers.  Hoeveel trage suikers je per dag mag gebruiken verschilt van persoon tot persoon.  Dit wordt bepaald door je fysieke activiteit en door je gewicht.  Trage suikers eet je best gespreid over de dag en geef de voorkeur aan vezelrijke soorten (liever volkoren brood dan wit brood, liever volkoren pasta dan witte pasta,...).

Wil je gewicht verliezen, dan is het ook belangrijk dat je op je vetinname let.  1g vet levert 9 calorieën, 1g suikers levert 4 calorieën.  Vet levert dus meer dan het dubbele aan calorieën dan 1g suiker.  Geef dus de voorkeur aan magere vleessoorten, magere en ongesuikerde melkproducten, plantaardige oliën (vb olijfolie), plantaardige en zachte margarines of minarines.

Beweeg dagelijks.  Want elke dag 30 minuten bewegen helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.  Bovendien gaat beweging je ook helpen vermageren.  Kies een sport die je graag doet en die je kan volhouden, zoals dagelijks een half uur wandelen, een half uur op de hometrainer,...  Alle kleine beetjes helpen.  Zo kan je de auto een beetje verder parkeren, waardoor je meer moet stappen. Of de trappen nemen in plaats van de lift.

Indien je er niet in slaagt om te vermageren, raadpleeg je best een diëtiste.  De diëtiste stelt dan  een dagschema op voor jou.

 Vriendelijke groeten,

Claudia Fripont, de webdiëtiste.

Diëtist(e)

​Raadplegingen bij een diëtist(e)

Aangezien het heel belangrijk is dat het dieet bij diabetes individueel opgesteld wordt, raad ik je aan een diëtiste te raadplegen. Voor adressen van diëtisten kan je steeds terecht bij de voedings- en dieetdienst van ons ziekenfonds.
Als je een zorgmodel hebt, krijg je een (gedeeltelijke) terugbetaling van deze consultatie
.

 

Vriendelijke groeten,

Claudia Fripont, de webdiëtiste. 

Verschenen op 28 juni 2012

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00