Fruit(sap) in dozen evenwaardig aan vers?

Vraag

Zijn fruit en fruitsap uit fabrieksdozen evenwaardig aan vers fruit en eigen geperst fruitsap?

 

 
Antwoord
 
Vers fruit krijgt nog steeds de voorkeur. Met vers fruit krijg je de meeste vitaminen en een hoog vezelgehalte. Vers geperst fruitsap bevat ook nog vitaminen, maar minder dan wanneer je een stuk fruit in zijn geheel op eet. Omdat er vitaminen verloren gaan tijdens het persen. Dit is ook afhankelijk van welke pers je gebruikt. Met een plastieken pers verlies je minder vitaminen dan met een metalen pers. Bij een metalen pers oxideert de vitamine en gaat ze verloren. Je hebt ook een lager vezelgehalte in vers geperst fruitsap, omdat de pulp vaak niet toegevoegd wordt. De pulp van de vrucht bevat het meeste vezels. Vezels zorgen ervoor dat de stoelgang veel soepeler en vlotter verloopt, dat er minder cholesterol opgenomen wordt ter hoogte van de darmen, ...
Je kan het sap best ook zo snel mogelijk opdrinken. Vitamines zijn gevoelig aan licht en lucht. Hoe langer je het fruitsap laat staan, hoe minder vitamines het sap bevat. Het best behoud je de vitaminen wanneer je het fruit in zijn geheel opeet.
Fruit uit blik bevat minder vitaminen dan vers fruit. Zo bevat 100g vers gemengd fruit 20 mg vitamine C. 100g gemengd fruit uit blik bevat slechts 3 mg vitamine C. Dit is veel minder.
Fruitsap is geen ongezonde drank, maar mag je niet gebruiken ter vervanging van groenten of fruit. Vers geperst fruitsap krijgt de voorkeur. Bovendien is er vaak suiker toegevoegd aan gekochte fruitsappen. Om zeker te weten dat je een fruitsap koopt die 100% sap is, controleer je best de verpakking. Bij de ingrediëntenlijst wordt vermeld wat er allemaal in zit. Indien er enkel sprake is van puur sap en geen toegevoegde suikers, ga je in de meeste gevallen juist zitten. Het beste fruitsap blijft hoe dan ook het sap dat je zelf perst. Hoeveel vitaminen dit zijn in vergelijking met vers geperst fruitsap is verschillend van soort tot soort.
Kan je kiezen tussen fruitsap of fruit? Kies dan voor fruit. Fruit in zijn geheel bevat meer vezels en meer vitaminen. Twee of drie stukken echt fruit per dag is voor iedereen aan te raden. Indien je vers fruit, om de een of andere reden, niet goed verteert of verdraagt, geef je best de voorkeur aan vers geperst fruitsap. Eventueel kan je dit verdunnen met water.
 
Claudia Fripont, de webdiëtiste

Verschenen op 2 oktober 2008 en herzien op 9 september 2014

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00