Lactose-vrij dieet

Vraag

Ik moet een lactosevrij dieet volgen. Welke producten moet ik vermijden, naast melkproducten?

 

 
Antwoord
 

Lactose vind je in alle melkproducten zoals melk, yoghurt, platte kaas, verse kaas, niet gepasteuriseerde kazen. Maar ook in heel veel voedingsmiddelen zoals koeken, gebak, roomijs, kant en klare maaltijden, snoep, medicatie, vitaminesupplementen ... worden melk, melkpoeder of andere melkbestanddelen verwerkt.
Om lactose te kunnen verteren heb je een bepaald enzym nodig, nl. lactase. Dankzij lactase kan lactose afgebroken worden en opgenomen worden door de darmen. In bepaalde gevallen gebeurt het dat er door de darmwand onvoldoende van het enzym lactase gemaakt wordt, zodanig dat de lactose niet of onvoldoende afgebroken wordt en het melksuiker niet kan opgenomen worden ter hoogte van de darmen. Dit geeft problemen zoals gistingen, gasvorming, krampen, ...

Bij een lactose-intolerantie is het de bedoeling alle melkproducten of afleidingen van melkproducten uit de voeding te schrappen.

  • Lactose wordt niet expliciet vermeld als voedingswaarde van het voedingsmiddel. Het is belangrijk naar de ingrediënten te kijken en daar na te gaan of er melk of afleidingen van melkproducten gebruikt werden. Indien in de ingrediëntenlijst één van de volgende stoffen aanwezig is, betekent dit dat het product lactose bevat: melk, melkpoeder, lactose, room, kaas, melkwei (lactoserum). Staat er op het etiket lactaat, melkzuur of lactitol, dan bevat dit product geen lactose. 
  • Harde gekookte kazen, zoals type Gouda kazen, kan je wel eten aangezien hier geen lactose meer inzit.
  • Bij vele mensen is het wel zo dat de lactose-intolerantie niet volledig is en dat je wel nog sporen lactose kan verdragen. Sporen lactose in bepaalde voedingsmiddelen zullen meestal geen problemen geven.
  • De gewone melkproducten kan je volledig vervangen door sojaproducten en/of lactose arme melk: deze bevatten geen lactose of in het geval van lactose arme melk zeer weinig lactose. De sojadrank kan je zelf ook gebruiken om alle mogelijke koude en warme bereidingen klaar te maken. Daar waar je anders gewone koemelk gebruikt, kan je het nu gewoon vervangen door sojadrank. Let er wel op dat je gebruik maakt van sojamelk die verrijkt is met calcium.
  • In de handel zijn preparaten verkrijgbaar die de vertering van melkproducten vergemakkelijken. Zij bevatten het enzyme lactase dat zorgt voor de vertering van lactose. De preparaten zijn beschikbaar als gelules, tabletten of in vloeibare vorm en zijn verkrijgbaar in de apotheek. De tabletten of gelules zijn handig voor onderweg, in een restaurant, maar ook thuis of bij vrienden als je toch eens van een gebak of ijsje wil genieten.

Het is echter niet altijd eenvoudig precies te weten wat je wel en wat je niet mag eten. Een diëtiste kan je hierbij wel begeleiden. Zij zal je precies weten te vertellen, wat je best vermijdt terwijl je toch een volwaardige voeding inneemt. Voor adressen van diëtisten kan je terecht bij de voedings- en dieetdienst van ons ziekenfonds.

 
Vriendelijke groeten,
 
Claudia Fripont, de webdiëtiste.

Verschenen op 22 februari 2013

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00