Zwanger op reis

Verloopt je zwangerschap goed? Dan staat niets een deugddoende vakantie in de weg. Doorgaans is dit het leukst tussen de 14 en de 28ste week. Je voelt je minder misselijk en moe, en bent nog mobiel genoeg om ten volle te genieten van je zwangerschap.

Op het vliegtuig en in de wagen

Toch hou je beter enkele zaken in het oog voor je op reis vertrekt. Zo heb je als zwangere vrouw iets meer kans op het vormen van bloedklonters bij een vliegtuigreis. Maak dus in het vliegtuig regelmatig kleine wandelingetjes, draag eventueel steunkousen en drink veel water.  Vrouwen met zwangerschapsproblemen (gezwollen benen, bloedingen, vroegtijdige contracties of ontsluiting enz.) moeten het advies vragen van hun arts  vooraleer het vliegtuig te nemen.  Wanneer je met de auto op reis gaat is het aan te raden om regelmatig (om het uur) rustmomenten in te lassen. Een reis van 6 uren wordt meestal als het maximum aangeraden.

Veel water drinken

Daarnaast zijn er een aantal algemene tips om de reis voor jou en je toekomstige baby veilig te laten verlopen. Regel nummer één: drink veel water en zorg voor een strikte hygiëne. Voor sommige reisbestemmingen zijn inentingen verplicht of gewenst. Deze vaccinaties plan je best voor je zwanger wordt. Ben je al zwanger, overleg dan met je arts. Ga niet naar malariagebieden tijdens je zwangerschap.

Een verre reis? 

Vanaf 28 à 32 weken zwangerschap moet je de voor- en nadelen van een verre reis tegen elkaar beginnen afwegen. Op dat tijdstip in de zwangerschap kunnen er onverwachte problemen opduiken waardoor de kans bestaat dat je niet meer mag vliegen en de baby dus op de vakantiebestemming zal geboren worden. Je staat dus ook beter even stil bij waar je naar toe gaat op vakantie. Een goede medische infrastructuur voor de bevalling en de verzorging van de baby is cruciaal.

De meeste vliegtuigmaatschappijen weigeren trouwens ook hoogzwangere vrouwen op hun vliegtuigen.  Geen enkele maatschappij staat immers te springen om een vliegtuigbevalling mee te maken. De grens is bij alle maatschappijen verschillend, al is het meestal zo dat vrouwen tot 7 maanden niet geweigerd worden.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00