Zwangerschapscursussen

De periode van de zwangerschap en geboorte is er één vol verandering. Vele aanstaande ouders willen deze ten volle beleven en zich actief voorbereiden op de komst van hun kindje. Allerlei organisaties spelen op deze behoefte in: er is de laatste decennia een groeiend aanbod ontstaan van cursussen en workshops. Sommige zijn eerder praktisch van aard (wat heb ik nodig bij de geboorte, welke onderzoeken krijg ik tijdens mijn zwangerschap) terwijl andere eerder aandacht hebben voor het spirituele en emotionele aspect van de zwangerschap.

Het aanbod is enorm. Hieronder toch een greep uit de mogelijkheden.

Zwangerschapszwemmen

Aan de hand van ontspannende oefeningen wordt er aandacht besteed aan het onderhouden van je lichamelijke conditie. Daarnaast wordt op deze manier een intens contact gemaakt met je baby.

Doordat deze oefeningen in het water uitgeoefend worden zijn ze veel minder zwaar en beter uit te voeren voor de zwangere vrouw. Er wordt steeds in ondiep water ( 1.20m) geoefend en de temperatuur van het water is steeds 31°C. In principe kan het zwangerschapszwemmen gedurende de hele zwangerschap worden beoefend. Toch is het verstandig om vooraf even overleg te plegen met je arts of verloskundige.

  • voordelen voor moeder en kind?

  • gunstige invloed op de bloedcirculatie waardoor er meer zuurstof wordt opgenomen

  • stevigere spieren en bekkenbodem

  • leuk contact met andere zwangeren

  • tips en weetjes voor je bevallingsdag en de dagen nadien

Afhankelijk van wie de cursus geeft is er ook ruimte voorzien voor de toekomstige vaders.

Prenatale oefeningen

Een zwangerschap verandert je lichaam. Je buikspieren rekken uit, je rug komt wat holler te staan en je bekkenbodemspieren krijgen het zwaar te verduren. Pre- en postnatale oefeningen hebben allebei hun voordelen en wat nog beter is: ze worden terugbetaald door je ziekenfonds.

Prenatale oefensessies kunnen sterk verschillen van elkaar. Afhankelijk van jouw individuele behoeftes, kan de kinesitherapeut verschillende oefeningen geven. Je leert er omgaan met je veranderende lichaam: je krijgt slaap- en zittips en je leert hoe je dagelijkse dingen kan doen zonder pijn. Als je lichamelijke klachten hebt die een gevolg zijn van de zwangerschap, zoals bekkenpijn of lage rugpijn, kan de kinesitherapeut hier een behandeling voor geven. Om meer naar de bevalling toe te leven leer je hoe je goed moet ademen om het persen te ondersteunen en de weeën op te vangen. Omdat je weet wat je te wachten staat tijdens de bevalling heb je minder spanning waardoor je rustiger bent en minder pijn voelt.

Elke zwangere vrouw heeft recht op 9 kinesitherapiesessies (te gebruiken voor of na de bevalling), mits een medisch voorschrift van je behandelende arts. Je bent niet verplicht om deze sessies te gebruiken, maar het is zeker aan te raden om ze te doen. Het volgen van prenatale oefeningen is vooral een eigen keuze. Het kan je helpen ontspannen en zwangerschapskwaaltjes verminderen maar niet iedereen vindt het nodig.

Workshop 'borstvoeding'

De vraag of je al dan niet borstvoeding gaat geven is een veel voorkomende vraag tijdens de laatste maanden van je zwangerschap. Om je keuze op een geïnformeerde manier te maken kan je een informatieavond rond borstvoeding bijwonen.

Heb je de keuze gemaakt om je kindje borstvoeding te geven, dan kan je op verschillende plaatsen deelnemen aan borstvoedingscursussen of workshops. Tijdens deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de meest voorkomende vragen: starten met borstvoeding, borstvoeding en werken, borstvoeding in bijzondere situaties, …

Meestal is er ook ruimte voor persoonlijke vragen. Je kan best aansluiten bij een cursus gegeven door een hulpverlener met genoeg borstvoedingservaring zoals een lactatiekundige of een vroedvrouw met een grote affiniteit voor borstvoeding.

Zwangerschapsyoga

Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je ademhalingstechnieken en lichaamsoefeningen om je zwangerschap en de bevalling zo ontspannen mogelijk te beleven. Je wordt bewuster van je lichaam en de baby in je baarmoeder. Er is geen yoga-ervaring vereist om aan zwangerschapsyoga te doen.

Na de bevalling?

Heb je de smaak te pakken en wil je ook na de bevalling enkele workshops volgen? Dat kan! Vaak bieden dezelfde instellingen ook andere cursussen aan zoals postnatale oefeningen, babymassage, babyzwemmen, …
Kijk voor meer info hier.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00