Slaap

Wat heb je best in huis om je baby comfortabel te laten slapen? 

 

Wieg en spijlenbedje

De meeste baby’s liggen maar een paar maanden in een wiegje. Overweeg of je deze investering de moeite waard vindt. Misschien kan je wel eentje lenen van familie of vrienden? Wanneer de wieg schommelt, moet je ze ook kunnen blokkeren.

In een spijlenbedje kan je kind een paar jaar slapen. Kies voor een veilig exemplaar waarbij de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 cm is. In het kader van wiegendoodpreventie wordt het afgeraden om het bedje te bekleden met een randbeschermer, omdat dit de luchtcirculatie belemmert. Op de hoogste stand kan dit bedje tot de leeftijd van zes maand gebruikt worden (of tot je kindje te beweeglijk wordt). Daarna moet de bodem helemaal beneden bevestigd worden.

Matras

De matras moet perfect passend zijn voor het bedje, zodat je kindje er niet tussen gekneld raakt. Kies een exemplaar dat van degelijke kwaliteit is. Een afwasbare matras of een matrasbeschermer voorkomt vlekken op je matras, waardoor deze langer meegaat.

Lakens en dekens

Gebruik tot de leeftijd van 1 jaar geen donsdekens, maar een lakentje en dekentje om je baby toe te dekken. Wacht met een hoofdkussen tot de leeftijd van twee jaar. Beiden kunnen voor oververhitting en verstikking zorgen. Zorg er ook voor dat je baby niet onder de dekens geraakt door het bed altijd kort op te maken. Op die manier ligt je baby met zijn voeten praktisch onderaan het bedje.

Slaapzak

Vele ouders vinden een slaapzak of trappelzak handig omdat het verhindert dat je baby de lakentjes ‘s nachts wegtrapt. Toch zijn er ook kinderen die net niet lekker slapen met een slaapzakje. Kies in elk geval altijd voor een goed passend model. Als de openingen te ruim zijn kan je baby immers in de zak verdwijnen.

Een veilige slaapzak sluit niet met knopen of strikjes, maar met een rits naar de onderkant toe (zodat de baby er niet zelf bij kan).

Sommige ouders verkiezen een vierseizoensslaapzak: je kan er mouwen inzetten, een trappelzak van maken en een extra binnenvoering insteken.

Babyfoon

Afhankelijk van de grootte van het huis is een babyfoon al dan niet onmisbaar. Hou bij het aanschaffen van een babyfoon rekening met het doel waarvoor je hem gebruikt. Mensen die een grote tuin hebben zijn waarschijnlijk meer gebaat met een babyfoon met een grote reikwijdte dan wanneer je in een tweekamerappartement woont. ​​

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00