Verzorging van je baby

Wat heb je nodig voor de verzorging van je baby? 

 

Wasemmer of babybadje

In een wasemmer heb je maar een bodempje water nodig. Afhankelijk van de grootte van de wasemmer kan je hem zeker tot anderhalf jaar gebruiken. Je baby zit er tot aan het nekje in en krijgt het niet snel koud. Sommige ouders zijn helemaal weg van de wasemmer, terwijl anderen zich beter voelen bij het klassieke babybadje. Bij een klassiek badje kan je kiezen voor een heus badmeubel. Maar je kan evengoed opteren voor een eenvoudig badje dat je op tafel of een staander zet.

Badthermometer

De ideale temperatuur voor het babybadje is 37°C. Met een thermostatische waterkraan of een badthermometer kan je er voor zorgen dat het water nooit te warm of te koud is. Bij twijfel kan je altijd even dubbelchecken door je elleboog in het water te steken.

Koortsthermometer

Omdat het belangrijk is dat de temperatuur van je kindje precies wordt opgenomen, kies je best voor een digitale thermometer. Je neemt de temperatuur rectaal. De ideale temperatuur bij baby’s en kinderen schommelt tussen de 36,5°C en de 37,5°C. Gebruik geen oorthermometer voor kinderen onder de drie jaar.

Luierkussen

Dit kussen met opstaande randen is handig om je baby te verversen of te wassen voor hij in  bad gaat. Het luierkussen is licht verplaatsbaar en dus  snel opgeborgen. Let er wel op dat je het kussen altijd op een veilige ondergrond plaatst en nooit in de buurt van potentieel gevaarlijke voorwerpen. Laat je kindje nooit alleen achter en zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt.

Luiers

Je kan kiezen tussen wegwerpluiers of wasbare exemplaren, ook wel katoenen luiers genoemd. Beide hebben specifieke voor- en nadelen.

  • Wegwerpluiers zorgen voor minder was en zijn tegenwoordig van goede kwaliteit.

  • Wasbare luiers zijn beter voor het milieu en de portemonnee: je schaft ze één keer aan en ze kunnen voor meerdere kinderen dienen. De katoenen luiers zijn niet meer te vergelijken met de exemplaren van enkele generaties geleden. Lees er hier meer over.

Sommige gemeenten geven een tussenkomst in de vorm van bijvoorbeeld een gratis rol huisvuilzakken voor het extra afval dat met een baby gepaard gaat. Soms kan je een tussenkomst krijgen voor wasbare luiers. Vraag hier zeker naar bij jouw gemeente.

Tetradoeken

Tetradoeken en bijhorende washandjes blijken een handig alternatief te zijn voor sponsen handdoeken en washandjes. Ze zijn niet zo dik, waardoor je je baby gemakkelijker kan wassen en afdrogen. Ze zijn multifunctioneel: je kan ze ook gebruiken om op het verzorgingskussen te leggen, als je baby teruggeeft …​

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00