De huilbabygrafiek

Als je baby vaak en lang huilt, weet je soms geen raad meer. Het is niet altijd duidelijk waarom een baby huilt. Honger, pijn, vuile luier, moe? Je doet alles om hem te troosten, maar het lijkt maar niet te lukken. Misschien is je baby een huilbaby.

Wanneer je baby een huilbaby is, is het belangrijk om je goed en voldoende te laten ondersteunen.    

Begin met de volgende 3 stappen te volgen:

  1. Hou een huilbabygrafiek bij.

  2. Bespreek het probleem met je (huis)arts of de verpleegkundige van Kind en Gezin.

  3. Neem regelmatig tijd voor jezelf.

Vul de huilbabygrafiek in

Een huilgrafiek kan een bepaalde regelmaat in het huilgedrag van je baby blootleggen. Vul de grafiek in en bespreek deze met je (huis)arts of de verpleegkundige van Kind en Gezin, zo kunnen ook zij een beeld krijgen wanneer je baby huilt en wat je baby doet huilen. 

Je kan de huilbabygrafiek hier bekijken en afprinten.(pdf) 

Een aantal tips bij het invullen van zo'n grafiek:

  • noteer dagelijks de tijdstippen en de duur van de huilbuien.

  • noteer ook hoe jij je voelde die dag.

  • vul best de grafiek zo eerlijk mogelijk in. Laat je niet verleiden het rooster rooskleuriger of erger in te vullen dan de werkelijkheid: alleen met de juiste en volledige feiten is de kans het grootst dat een oplossing gevonden wordt.

  • Betrek je partner bij het invullen van de grafiek, of laat hem de grafiek af en toe eens zien. Als mama ben je vermoedelijk vaak alleen met de baby. Vaak gebeurt het dat een partner, die uit werken gaat, door zijn afwezigheid het probleem onderschat. Hij wordt immers minder met het probleem geconfronteerd.

Wat na het invullen van de grafiek?

Leg de grafiek voor aan je huisarts of de regioverpleegkundige van Kind en Gezin. Zij zullen je helpen zoeken naar mogelijke verbanden. Bijvoorbeeld tussen het huilen en het voedingsschema. Op welke momenten is de baby rustig?

Indien de arts/verpleegkundige vermoedt dat er lichamelijke oorzaak is voor het huilen, kan hij overwegen de baby voor observatie te laten opnemen in het ziekenhuis. De baby wordt dan van kop tot teen onderzocht (hoofdje, maag en darmen, ontlasting, motoriek etc.). Meestal stelt men geen probleem vast, zodat je zorgen gedeeltelijk weggenomen worden. Is er toch iets aan de hand (bv. allergie of een gevoelige spijsvertering), dan kan gestart worden met een behandeling.

 

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00