Duimzuigen en fopspeen

​Veel baby's zoeken iets om op te zuigen. Zuigen heeft immers een kalmerende en troostende werking.

 

Sommige baby's zuigen op hun duim, maar voor de ontwikkeling van het gebit is een fopspeen beter. Wanneer je baby niet op zijn vingertjes zuigt of sabbelt, is er ook geen reden om een fopspeen aan te bieden. 

Liever een fopspeen

Een fopspeen, of 'een tut', is beter dan duimzuigen omwille van de volgende redenen:

 • Een fopspeen is minder nadelig voor het gebit, omdat het zachter is dan een duim.

 • Een fopspeen wordt symmetrisch in de mond gedragen, waardoor de kaakstand en de tanden minder erg gaan afwijken.

 • Een fopspeen heeft wel invloed op de ontwikkeling van het gebit, maar de afwijkingen zetten zich niet door in het volwassen gebit. Het is aangewezen de fopspeen toe te laten tot maximum 4 jaar.

 • Als je kindje ouder wordt, kan je de fopspeen afnemen, waardoor fopspeen zuigen iets makkelijker af te leren is dan duimzuigen.

 • Tenslotte leert een kind met fopspeen door de neus ademen, wat minder kans geeft op wiegendood.

Wat bij borstvoeding?

Ben je van plan borstvoeding te geven? In dat geval probeer je de eerste weken best geen fopspeen te geven. Omdat de baby nog moet leren zuigen aan de moederborst, is het beter geen speen te geven omdat de vorm helemaal anders is. Door een fopspeen te geven zou de borstvoeding moeilijker kunnen verlopen.

Spenen en praten

Kinderen kunnen niet alle klanken goed uitspreken als ze met een fopspeen in de mond praten. Zo gauw je kindje begint te praten, neem je de fopspeen dus best weg, minstens overdag. Doe gewoon alsof je je kindje niet verstaat met fopspeen. Dat is ook vaak zo!

Tips voor het gebruik van een fopspeen

 • Gebruik steeds fopspenen die aangepast zijn aan de leeftijd van je kind. Bekijk de verpakking.

 • Anatomisch gevormde spenen zitten beter vast in het mondje. Daardoor vallen ze minder op de grond, wat de hygiëne ten goede komt.

 • Er zijn spenen gemaakt van rubber (latex) en siliconen. Rubberen spenen hebben een bruine kleur, siliconen spenen zijn transparant. Rubberen spenen hebben het voordeel dat ze soepeler zijn, waardoor ze minder invloed uitoefenen op het gebit. Siliconen spenen zijn iets steviger, waardoor ze minder snel slijten. Rubber (latex) kan allergieën opwekken, dat heb je niet met siliconen spenen.

Als je een speen gaat gebruiken:

 • Kook de spenen voor het eerste gebruik af. Dat is zeker erg belangrijk bij rubberen spenen.

 • Hou de slijtage van de speen goed in het oog. Je kan kleine scheurtjes opmerken door eens goed te trekken aan de speen. Gooi een beschadigde speen meteen weg, het is erg gevaarlijk als je kind een stukje speen in zou slikken.

 • Let op met touwtjes en kettingen: gebruik enkel goedgekeurde bevestigingsmiddelen die in de handel verkrijgbaar zijn. Een fopspeen aan een touwtje in de wieg kan een risicofactor vormen voor wiegendood.

 • Geef nooit een speen met confituur of honing. Dit is erg slecht voor de tanden.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00