Huilbaby

Sommige baby's lijken onophoudelijk te huilen. Naast de vermoeidheid ervaar je als ouder dan ook een grote bezorgdheid. Je hoort en ziet dat je baby zich niet goed in zijn vel voelt, maar je krijgt hem niet getroost.

Dat baby's huilen is normaal, het is hun enige communicatiemiddel. Door te huilen vertelt een baby hoe hij zich voelt. Huilen kan een duidelijke oorzaak hebben (honger, pijn, verveling, drukte, irritatie, ziekte) maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak.

Voortdurend zorg dragen voor een huilende baby kan vernietigend werken, zeker wanneer niet meteen een aanwijsbare reden voor het huilen wordt gevonden.

Een huilbaby?

De '3-3-3 regel' zegt dat een huilbaby meer dan 3 uren per dag huilt, en dit meer dan 3 keer per week, over een periode van 3 weken. Maar als je er midden in zit kan dat huilen zeer slopend zijn, en kan minder dan 3 x 3 x 3 ook al teveel zijn. Het huilen van een baby is dus geen rekensommetje!

Wanneer je vindt dat je baby (te) veel huilt, vraag je best advies aan een arts of regioverpleegkundige in je consultatiebureau of je (huis)arts. Je kan voor je bezoek de huilgrafiek invullen en voorleggen hoe vaak je baby huilt, op welke tijdstippen, en zo helpen de oorzaak te vinden van het huilen.

Lees onze suggesties over het invullen van een huilbabygrafiek.

 

Wat kan helpen?

Er bestaat geen medicijn tegen huilen. Babymassage kan wel hulp bieden: zachtjes gemasseerd worden door warme lieve handen en met wat olie kan een baby helemaal tot rust brengen. Lees onze tips rond babymassage en bestel onze gratis brochure met foto’s van handgrepen.

 

Het is niet jullie fout

Met een huilbaby in huis is het soms moeilijk om alle rust te bewaren en kalm te blijven. Een huilbaby kan tot spanningen en conflicten leiden, zodat ook jullie relatie onder druk komt te staan. 

Maar vergeet niet dat het niet aan de ouders ligt dat een baby huilt. Het huilen heeft niets met jullie talenten of onkunde in het ouderschap te maken. Het is ook heel begrijpelijk dat ouders vaak met de handen in het haar zit en moedeloos worden door het eindeloze gehuil.

Blijf niet bij de pakken zitten, want dan kan de situatie uit de hand lopen. Deel je bezorgdheid met familie en vrienden, en vraag advies aan een professionele hulpverlener.

Zorg voor jezelf

Om als ouder tot rust te komen, kan je af en toe de zorg voor je baby even overlaten aan iemand uit je omgeving. Wissel af met je partner, of breng je baby de bewuste uurtjes eens naar de oma of een andere oppas. Als je bezorgd bent, aarzel dan niet om naar een dokter te stappen met je huilzorgen.

Hoe je het huilen van je baby verdraagt, heeft veel te maken met je eigen persoonlijkheid, hoe uitgerust je bent, hoe je partner er tegenover staat, enzovoort. Als het voor jou of je partner teveel wordt is het belangrijk hulp in te roepen.

Meer informatie vind je in onze gratis brochure ‘Huilbaby’.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00