Stampen en slaan

Hoe klein ze ook zijn, er kan al heel wat temperament in een kleine baby zitten. En wanneer baby's stilaan peuters worden, kunnen ze stampen en slaan wanneer ze boos zijn. Niet altijd even gemakkelijk om er juist op te reageren.

Uitlaatklep

Baby's van 11 maanden of peuters denken dikwijls dat ze een superman zijn die alles kan. Uiteraard kan een peuter nog niet alles wat hij zou willen. Als hij in iets niet lukt, en dat gebeurt toch enkele keren per dag, zal een peuter met karakter zich daar niet zonder slag of stoot bij neerleggen. Je peuter ervaart allerlei nieuwe gevoelens en driften. Boosheid en frustratie zijn daarbij heel belangrijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een peuter van deze nieuwe gevoelens van slag raakt. Als hij zich dan niet goed verbaal kan uiten, kan krabben, bijten en stampen een uitlaatklep zijn. Het is belangrijk dat je als ouder weet dat dit zo werkt.

Eigenheid en gevoelens

Alle kinderen zijn wel eens boos, maar niet alle kinderen beginnen ook te stampen of te slaan. Waarom het ene kind wel en het andere niet, heeft met verschillende zaken te maken.

  • het temperament van het kind

  • hoe een kind omgaat met grenzen die gegeven worden

  • hoe het kind  zijn emoties kan uiten

  • een ingrijpende verandering in de omgeving (bijvoorbeeld een verhuis, of de komst van een broertje of zusje) kan emotionele verwarring geven.

  • voorbeelden (van andere kinderen of volwassenen) die kinderen zien

Geef het goede voorbeeld

Blijf rustig en beantwoord de boosheid van je kind niet met boosheid en agressie. Om te leren wat goed en fout is zal de hele familie het goede voorbeeld moeten geven. Je kind neemt immers de waarden en normen over die hij of zij als voorbeeld ziet. Als je zelf agressief gedrag vertoont, kan je moeilijk uitleggen dat slaan of bijten niet kan.

Blijf zelf rustig

Een ouder is ook maar een mens en kan soms erg impulsief reageren op het gedrag van zijn of haar kindje. Toch is het niet verstandig agressie met agressie te beantwoorden. Je kunt je beter beheersen in de wetenschap dat ook deze fase weer overgaat.

Wees duidelijk dat je zijn gedrag niet accepteert en dat hij een ander heeft pijn gedaan. Stuur hem eventueel een tijdje de kamer uit (time-out), en geef geen aandacht. Maar maak het achteraf terug goed. Toon je kind dat je zijn boze gevoel begrijpt, maar dat stampen of slaan echt niet toegelaten is.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00