Afgeplat hoofdje

Een afgeplat hoofdje (of plagiocefalie) komt wel vaker voor bij jonge baby's. En even vaak verdwijnt het ook spontaan. Het is meer voorkomend bij premature baby's, baby's geboren in stuitligging of meerlingen. 

 

De oorzaak is meestal een voorkeurshouding van de baby, waarbij je baby zijn hoofd steeds naar dezelfde kant draait, zowel wanneer hij wakker is of wanneer hij slaapt. Als je baby op de rug slaapt, verklein je het risico op wiegendood.  Maar opgelet, als je baby ook op wakkere momenten steeds op zijn rug ligt, en dus nooit eens op zijn buik of zij ligt, kan je baby wel een afgeplat hoofdje krijgen. Daarom is het belangrijk op wakkere momenten je baby zoveel mogelijk op zijn buik of zij te leggen.

Buiklig

Door je baby op zijn buik te leggen als hij wakker is, bevorder je de ontwikkeling van de nekspieren. Je baby leert zijn hoofd optillen en oprichten. Als hij ouder wordt, zal hij ook leren op zijn handen en armen te steunen en kan hij spelen op zijn buik. De eerste maanden kan je baby nog niet spelen in deze houding omdat hij nog onvoldoende kracht heeft en zijn evenwicht nog niet voldoende kan houden.

Zijlig

Ook de zijlig bevordert het optillen van het hoofd, maar dan van opzij. Dit hebben baby’s nodig om later te leren draaien (van buik naar rug en van rug naar buik). Baby’s vinden deze houding leuk omdat hun handen dichter bij hun mond zijn en ze dus makkelijker hun handjes kunnen bekijken. Ook het pakken en in de mond stoppen van speelgoed is in deze houding makkelijker.

Ruglig

Vanuit deze positie kan een baby goed rondkijken. Je kan er voor zorgen dat je baby naar beide kanten beweegt door speelgoedjes of interessante voorwerpen zowel links als rechts van je baby te leggen. Een speelgoedmobile hang je best boven je baby, ter hoogte van zijn navel. Zo hoeft hij niet achterover of schuin omhoog te kijken. Draai ook eventueel zijn hoofdje eens in zijn slaap. Door ruglig tijdens het slapen aan te vullen met buiklig en zijlig op de wakkere momenten, verklein je de kans op een afgeplat hoofd. Je baby krijgt voldoende prikkels en mogelijkheden om optimaal te ontwikkelen.

Bron:
Bijzondere zorg voor baby’s. Saakje Da Costa en Harm van den Berg, 2009 - Van Gorcum.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00