Gespannen en overstrekken

Sommige baby's zijn meer gespannen dan andere. Ze spannen de rugspieren aan en drukken hun hoofdje naar achter. Het is geen aangenaam gevoelen kan aanleiding geven tot vaker huilen. Dit overstrekken is vaak een reactie op pijn, stress of negatieve prikkels.

Gespannen

Sommige baby’s laten zich niet zo gemakkelijk verzorgen. Dagelijkse handelingen zoals uit de wieg tillen, in de armen nemen, aankleden en uitkleden, verlopen daardoor lastig. Niet alleen ouders hebben het daar vaak moeilijk mee. Ook de baby kan minder genieten van de dagelijkse aandacht. Strelen en knuffelen lukt moeilijker als de baby gespannen aanvoelt. Nochtans is dit dagelijks contact heel belangrijk voor de ontwikkeling en hechting.

Overstrekken

Het ongemak bij de verzorging van de baby kan leiden tot een overmatig strekken. Zich strekken hoort bij de normale motorische ontwikkeling van elke baby. De gestrekte houding laat immers toe dat je baby steeds beter z’n hoofdje kan draaien en zo zijn armpjes kan gebruiken. Maar als het strekken te veel en te sterk wordt, dan heeft het een omgekeerd effect. Overstrekken gebeurt onvrijwillig en is vaak een reactie op veel prikkels (lawaai, fel licht, te koud of te warm, pijn, stress).

Dit overstrekken komt het vaakst voor bij erg actieve baby’s of baby’s die te klein of te vroeg geboren worden met een veel lichter geboortegewicht dan gemiddeld. Als een baby schrikt, krijg je de MORO reflex te zien, een beweging waarbij een baby zich helemaal uitstrekt. Te vroeg geboren baby’s zijn vaak meer gevoelig voor prikkels uit hun omgeving. Daardoor hebben ze de neiging om sneller en heftiger te schrikken. Ze tonen daardoor vaker de MORO reflex en strekken zich vaker helemaal uit. .

Een enkele keer komt overstrekken ook voor omdat de baby een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Enkel een neurologisch onderzoek kan dit vaststellen.

Tips

Als je baby aangeeft dat hij het ‘anders’ wil, kan je proberen rekeningen te houden met volgende tips.

Liggen

  • Als een baby plat op de rug ligt, zakt zijn hoofdje vanzelf iets naar achteren. Een baby die een sterke neiging heeft om te strekken zal dat in deze houding nog meer doen. Daarom is het goed om regelmatig de lighouding te wisselen. Zorg ervoor dat je baby af en toe ook op de zij of onder toezicht op de buik ligt. Vooral als je baby niet slaapt is het goed voor de motorische ontwikkeling om je baby ook op de buik te leggen. Toezicht is in deze lighouding absoluut noodzakelijk omwille van het verhoogde risico op wiegendood.

  • De matras is best niet te hard, maar wat buigzaam.

  • Je kan de matras aan het hoofdeinde iets verhogen door er iets onder te leggen. Zo worden het hoofdje, nek en schouders wat naar voren gebracht.

Tillen

Als je je baby uit de wieg tilt, vermijd dan dat je je baby horizontaal optilt met de ene hand onder de billetjes en de andere hand onder de schouders. Door op deze manier te tillen, stimuleer je het strekken.

Alle baby’s vinden het prettiger als je het op de volgende manier doet:

Leg je hand op zijn heupjes en draai je baby van je weg zodat hij in zijlig ligt. Breng je hand tussen zijn beentjes en een arm onder zijn schoudertjes en til de baby naar je toe.

 

Bron:
Bijzondere zorg voor baby’s - Saakje Da Costa en Harm van den Berg, 2009 – Van Gorcum.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00