Horen, zien en ruiken

'Wat kan mijn baby allemaal waarnemen? Kan hij mij al zien en horen? Vanaf wanneer herkent mijn baby mijn stem?'

Hoewel je baby voor het overgrote deel is overgeleverd aan jouw zorg, beschikt hij ook zelf al over heel wat vaardigheden die de aanpassing aan zijn nieuw wereldje toch wel een stuk makkelijker maken.

Je baby kan al heel wat zien

Als een baby in de verte staart, ziet hij alles wazig, maar op een afstand van ongeveer 15 cm tot 25 cm kan hij zich uitstekend focussen. Dit is ideaal in deze periode van zijn leven! Mocht hij meteen alles duidelijk kunnen zien, zou hem dat te veel prikkelen en onrustig maken. Bovendien zouden al die beelden hem afleiden van de verzorger die hij zo hard nodig heeft.

Al lang voor men wist dat baby’s van dichtbij goed kunnen zien, hebben moeders hun gezicht heel dicht bij de baby gehouden. Op een afstand van 15 cm tot 25 cm is het heel prettig om een baby te wiegen en hem zoete woordjes toe te fluisteren.

Stemmen herkennen

Meteen na de geboorte herkent een baby de stem van zijn moeder. Meer nog: uit onderzoek met meerdere stemmen bleek dat hij zelfs een uitgesproken voorkeur heeft voor deze stem. Papa’s stem, die een lagere frequentie heeft en daardoor tijdens de zwangerschap beter dan mama’s stem door de buik- en baarmoederwand kon dringen, klinkt minder vertrouwd. Vermoedelijk omdat de baby de stem van papa minder hoorde dan mama’s stem. Wanneer een baby meerdere mannenstemmen hoort, zal hij in ongeveer 80% van de gevallen een voorkeur tonen voor de stem van papa.

Maar niet alleen stemmen worden door de baby herkend. Baby’s raken voor hun geboorte ook vertrouwd met de geluiden thuis. Hierdoor heeft een baby, ondanks de grote ‘geboorte verandering’, wel het gevoel dat hij op een gekende, vertrouwde plaats terechtkomt.

Geuren herkennen

Pasgeboren baby’s reageren heel uitgesproken op geuren. Van ammoniaklucht wenden ze hun hoofd af. Voor een prettige geur zoals bijvoorbeeld vanille tonen ze belangstelling. Na een paar dagen herkent een baby de geur van mama. Komt dat heerlijke en veilige geurtje in de buurt, dan wil hij er graag dicht bij zijn.

Onderzoek toont aan dat als naast het hoofd van een baby een stuk stof gelegd wordt dat op het lichaam van de moeder heeft gelegen, de baby onmiddellijk op zoek gaat naar mama door zijn hoofd ernaar toe te wenden. Voor een geurloos stukje stof, of een stukje dat de geur had van een andere vrouw toonde de baby geen interesse. Mama ruikt het lekkerst!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00