Motoriek oefenen met je baby

De ontwikkeling van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichamelijk groeien bijna helemaal vanzelf gebeurt. Je kan niet vooruitlopen op die ontwikkeling, maar je kan je baby wel spelenderwijs ondersteunen hierin. 

Alles op zijn tijd

Het is belangrijk te weten dat je als ouder niet kunt vooruitlopen op de ontwikkeling en dat je geen onrealistische verwachtingen mag koesteren. Het heeft geen zin om je baby van vier maand oefeningen te laten doen ter voorbereiding van het stappen… Je baby is nog niet aan stappen toe. Oefenen en stimuleren zal er niet voor zorgen dat je baby sneller leert stappen.

Heeft oefenen dan helemaal geen zin? Jawel, maar enkel als je de lichaamsbewegingen oefent die je baby net begint te beheersen. Een baby die bijna kan zitten moet vooral de gelegenheid krijgen om te zitten. De spieren en de hersendelen die deze bewegingen aansturen worden op deze manier gestimuleerd. Bovendien zal je baby het leuk vinden net dat te oefenen wat hij al een beetje kan.

Ook het kruipen start pas als de hersenen er klaar voor zijn (ergens tussen 6 en 10 maanden). Kruipen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Vanaf dit ogenblik is je kind niet meer beperkt in de ruimte en wordt bewegen een doel op zich. Alles wordt onderzocht, vastgepakt en in het mondje gestopt.

Er is een heel klein percentage kinderen dat het kruipen overslaat. Zij gaan van omrollen of op het zitvlak schuiven onmiddellijk over op lopen.

Hoe kan je een handje helpen?

Misschien wil je baby wel kruipen, maar weet hij niet goed hoe eraan te beginnen. Leg een leuk stukje speelgoed net buiten zijn bereik. Dit zal je baby motiveren om het te pakken te krijgen. Maar het wordt nog veel leuker als mama of papa zijn pogingen nadoen en ondertussen voordoen hoe het wel moet. Oefenen lukt ook beter als er geen kleertjes in de weg zitten. Kleed je baby bij het oefenen zo licht mogelijk aan.

Moedig je kind aan, wees trots op wat het kan of tracht. Aandacht en complimenten zijn goed voor de volharding en het zelfvertrouwen van je baby. 

Snelle kinderen, slimme kinderen?

Soms denkt men dat kinderen die vroeg kruipen en lopen verstandiger zijn dan trage kinderen. Dit is een misvatting. Snelle baby’s worden niet noodzakelijk intelligente kinderen en langzame baby’s geen domme kinderen. Alleen wanneer de ontwikkeling abnormaal traag verloopt, kan er ook een verstandelijk probleem aanwezig zijn. Als je hierover twijfelt vraag je best een gesprek aan met de arts van het consultatiebureau, je huisarts of kinderarts.

Hou het veilig

Als je baby begint te kruipen, is er niets nog veilig voor die grijpgrage, zeer nieuwsgierige rondkruipende hummel. Als ouder dien je extra aandacht te besteden aan de veiligheid van je kindje. Tijd dus voor het traphekje, het afsluiten van stopcontacten en het zorgvuldig opbergen van scherpe kleine voorwerpen.

Lees meer over een veilige thuisomgeving.

 

Bron:

  • Baby, Desmond Morris , 2008, Kosmos uitgevers B.V. Utrecht/Antwerpen

  • Oei, ik groei! , Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij, 1993, Kosmos uitgevers, B;V; Utrecht/Antwerpen

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00