Zittips

Zitten vindt je baby leuk. Maar enkel als zijn rugje er stevig genoeg voor is, als hij comfortabel kan zitten en als hij niet te lang hoeft te zitten. We geven alvast enkele praktische zittips die je als ouder veilig door het aanbod moeten loodsen.

6 weken: 15 tot 30 minuten

Vanaf 6 weken kan je je baby af en toe in een babyzitje laten zitten. Zitten vindt je baby leuk omdat hij in die houding weer een nieuw stukje van zijn wereld te zien krijgt. Maar te lang en te veel zitten vindt je baby niet fijn. Het skelet en spieren zijn daarvoor nog te weinig ontwikkeld. Voor een jonge baby is zitten vermoeiend. De ideale zittijd in de eerste 4 maanden is 15 tot maximaal 30 minuten. Slapen in om het even welk zitje is af te raden.

3 – 6 maanden

Vanaf 3 à 6 maanden kunnen baby’s hun hoofd in balans houden. Ze vinden het leuk om even rechtop te zitten. Ze hebben nog wel veel steun nodig in hun rug.

Jouw lichaam is de beste steun. Neem je baby op je schoot en laat hem met je rug tegen jouw buik of arm leunen.  Je kan het nog leuker maken voor je baby door een speelgoedje in zijn handjes of voor je op tafel te leggen.

6 – 9 maanden 

Rond 6 maanden vinden heel wat baby’s het leuk om vanuit rugligging met de handen overeind te worden getrokken. Je baby zal zijn hoofd zelf rechtop houden, zijn rug krommen en zelf flink meetrekken.

De meeste baby’s leren stevig zitten rond 6 à 9 maanden, zeker met enige steun. Forceer je baby niet door hem te lang te laten zitten.

De steun die je baby nodig heeft, kan je geven door een kussen of deken stevig tegen zijn poepje en rug aan te drukken. Je zal merken dat je baby na een tijdje omvalt, zorg dus ook voor een zachte ondergrond. Dit omvallen is goed omdat:

  • wanneer je baby moe is, zal hij zijn lichaam niet langer forceren.

  • na verloop van tijd zal hij ook weer leren recht te gaan zitten nadat hij gevallen is.

Stoeltjes

Relax of wipstoeltje

Het klassieke babyzitje is verreweg het beste babyzitje voor thuis. Baby’s hoofdje moet goed gesteund zijn. Het materiaal van de rugleuning moet stevig zijn, maar tegelijk ook soepel meegaan met de bewegingen van je baby. Als je ervoor zorgt dat zijn bekken mooi recht in het zitje zit, dan is dit de meest comfortabele zithouding.

  • Wissel zitten af met spelen op de buik of op de rug.

  • Laat je baby maximaal een half uur in dezelfde positie spelen. Laat je baby nooit onbewaakt in zijn zitje achter, vooral niet als er peuters in de buurt zijn. Het klassieke zitje staat het veiligst op de grond, en niet op de tafel!

Toch kunnen sommige ouders er niet aan weerstaan om het zitje op de tafel te plaatsen. Zo ben je op ooghoogte voor je baby en is het ook makkelijker om je baby te voeden, in en uit het zitje te halen, enzovoort. Dit is echter niet veilig. Zelfs jonge baby’s kunnen zich zeer onverwacht van de tafel wippen. Sommige wipstoeltjes zijn in hoogte verstelbaar, informeer je hierover in een babyspeciaalzaak.

Ondersteunend zitje

Een ondersteunend zitje (type Bumbo), is zo gevormd dat je baby kan zitten zonder om te vallen. Je baby moet zijn hoofd goed stevig kunnen rechtop houden en al goed kunnen zitten met steun. Net als in de relax is het belangrijk om je baby niet te lang in dit zitje te zetten. Om te weten hoe lang je baby er kan inzitten, kijk je naar de tijd dat je baby kan zitten met steun. Meestal is dit enkele minuten tot een half uurtje. Dat is de juiste tijd voor het ontwikkelingsniveau van jouw baby.

Autozitje, enkel in de auto

Het autozitje (type Maxi cosi) is het beste en veiligste zitje voor je baby in de auto. Omdat de vorm en het materiaal ontworpen zijn om je baby maximaal te beschermen bij een auto-ongeval, zijn deze zitjes veel minder geschikt voor de dagelijkse zitmomenten thuis. De rug is te hard en te weinig meegaand. De kuipvorm en de opstaande randen belemmeren je baby’s bewegingen, in het bijzonder de strekbeweging!

 

Lees meer over autozitjes.

 

 

 

 

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00