Dromen en nachtmerries

​'Kunnen baby’s dromen of last hebben van nachtmerries?'

 

​Ook baby’s kunnen dromen en last hebben van nachtmerries. Deze dromen kunnen ervoor zorgen dat je baby zich angstig gedraagt, vaak huilt en moeilijker in- en doorslaapt. 

Dromen en nachtmerries

Vergeleken met volwassenen dromen baby’s heel veel. Volwassenen verkeren 20 procent van de slaaptijd in de droomslaap (= REM-slaap, gekenmerkt door de zeer snelle oogbewegingen: Rapid Eye Movements). Zeven maanden na de conceptie bestaat 80 procent van de slaaptijd van de foetus uit droomslaap, bij de geboorte is de helft van de slaaptijd droomtijd en wanneer de baby ongeveer zes maanden oud is droomt hij een derde van zijn slaaptijd. 

Wat baby’s dromen en of zij op dezelfde manier dromen als ons is niet gekend. Wel vertonen hun oogbewegingen en hun hersenactiviteit tijdens de droomslaap hetzelfde patroon als een dromende volwassene.

Nachtmerries komen vaker voor vanaf 2 jaar. Maar ook erg jonge kindjes kunnen opeens een verandering in hun slaappatroon tonen, krijsend wakker worden, …

Lees meer over peuters en nachtmerries.

Een nachtmerrie herkennen

Een baby kan nog niet praten, maar uit zijn huilen kan een aandachtige ouder al heel wat afleiden. Is er verdriet in de oogjes of zijn de vuistjes gebald? Zijn er misschien krampjes in de buik? 

Soms kan de nachtmerrie samen hangen met een recente gebeurtenis die bij je baby een indruk heeft nagelaten, zoals het blaffen van een hond.

Wat kan je zelf doen bij een nachtmerrie?

Troosten, geruststellen en een veilig gevoel creëren is de beste aanpak. Neem je baby eventjes uit bed om hem te troosten of te knuffelen, of zijn buikje te strelen. 

Lichamelijk contact is de beste manier om je baby gerust te stellen. Houd hem daarom dicht bij je.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.