Moeilijke slaper

'Mijn dochtertje van 8 maanden is een moeilijke slaper. Ze wil maar niet slapen en als ze dan uiteindelijk toch in slaap valt, wordt ze snel weer wakker. Wat moet ik doen?'

 

​Elke baby slaapt anders

Talrijke ouders raadplegen hun arts wanneer hun baby vaak huilt en moeilijk inslaapt. Ook wanneer hun baby ‘s nachts regelmatig wakker wordt of na een goede nachtrust ‘s morgens vroeg wakker wordt en niet meer wil inslapen, wordt de hulp van de huisarts ingeroepen. Vergeet echter niet dat elke baby verschillend is en klachten vaak het gevolg zijn van het verschil in slaapbehoefte. Sommige baby’s zijn voldoende uitgerust na 6 tot 8 uur slaap per nacht, anderen slapen 8 tot 11 uur aan een stuk.

Waarom slaapt je baby slecht?

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je baby moeilijk slaapt.

  • Leeftijd. Tussen de leeftijd van 6 en 8 maanden ontwikkelt zich bij je baby een stabiel slaappatroon. Voor deze leeftijd is het volkomen normaal dat je baby ’s nachts wakker wordt.
  • Scheidingsangst. Vanaf de leeftijd van 8 maanden slapen baby’s soms moeilijker in omdat ze last krijgen van scheidingsangst.
  • Temperament van je kindje. Actieve kindjes kunnen meer moeite hebben om van de drukke dag naar de rustige nacht over te gaan.
  • Je rol als ouder. Als je kindje al een tijdje niet goed slaapt wordt ook jouw vermoeidheid erger. Dit kan ervoor zorgen dat je het slaappatroon echt als een probleem ervaart.
  • Gebeurtenissen. Bepaalde gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je baby tijdelijk minder goed doorslaapt, bijvoorbeeld overschakelen naar de crèche of een verhuis.
  • Slaapomgeving. Ook de omgeving kan een rol spelen: slaapt je kindje samen met broer of zus, of is er omgevingslawaai?
  • Structuur en regelmaat. Op deze leeftijd is een duidelijke overgang van dag naar nacht noodzakelijk, met een vast slaapritueel en een consequente aanpak bij wakker worden ’s nachts.
  • Ziekte of allergie. Krampjes, de eerste tandjes, voedselallergie, … kunnen allemaal gepaard gaan met (tijdelijke) slaapproblemen.

Hou een slaapdagboek bij

Het is in de eerste plaats belangrijk om precies te weten hoeveel uren je kind juist slaapt. Misschien heb je alleen maar de indruk dat ze weinig slaapt. Probeer dit exact te noteren, zodat je een juist beeld krijgt. Overschatting van het slaapprobleem leidt tot ongerustheid bij de ouders, maar onderschatting kan nadelig zijn voor je kind.

Noteer daarom gedurende twee weken de uren waarop je baby inslaapt, de uren wanneer ze wakker wordt en de omstandigheden in het gezin of in de opvang. Was het een erg hectische dag? Of werd er ruzie gemaakt? Dit kan verklaren waarom je dochter wat moeite heeft met inslapen. 

Met het “slaaprapport” van je kindje kan je naar de arts stappen, zo kan die een goed beeld krijgen van wat er aan de hand is. Indien je kind snurkt, leg dit dan (als je kan) vast met een recorder. Dit is al een grote hulp voor je arts om de ernst van het snurken, de adembeweging en de ademhalingspauzes van je baby te evalueren.

De rol van aandacht

Je kindje moet leren zelf opnieuw in slaap te vallen bij wakker worden. Dit lukt moeilijk als ze herhaaldelijk wordt gesust (vb. opnemen of op de arm leggen). Je kindje leert immers dat jij aanwezig bent bij het inslapen en zal bijgevolg jouw aanwezigheid nodig hebben om opnieuw de slaap te kunnen vatten.

Probeer daarom bij wakker worden op een zachte maar kordate manier je kindje toe te spreken. Wacht geleidelijk aan wat langer om te gaan kijken tot wanneer je baby uiteindelijk spontaan terug inslaapt. Lees meer over stap voor stap doorslapen.

Allergie?

Een niet te onderschatten oorzaak van slaapproblemen zijn een intolerantie of een allergie voor bepaalde voedselelementen.

Soms merk je van deze allergie amper iets bij je baby. Je kindje kan overdag wel erg opgewonden zijn of te kampen hebben met een “gefragmenteerde slaap”. Zo’n “gefragmenteerde slaap” wordt gekenmerkt door overmatig zweten en op regelmatige tijdstippen wakker worden. Deze oorzaak van slapeloosheid is niet onomkeerbaar, maar de slaapstoornis van je baby kan wel al zodanig gevorderd zijn dat advies van je arts nodig is.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.