Stap voor stap inslapen

'Mijn zoontje kan moeilijk alleen inslapen. Hij jammert en huilt tot ik hem kom troosten. Vanaf wanneer moet hij alleen kunnen inslapen? Wat kan ik doen?'

 

​Wanneer leert je kindje zelfstandig inslapen?

Tussen de leeftijd van 6 en 8 maanden ontwikkelt zich bij je baby een stabiel slaappatroon. Vanaf deze leeftijd slapen de meeste kindjes gemakkelijk in en worden ze minder wakker ’s nachts.

Vanaf deze leeftijd worden een slaapritueel, een goede slaaphygiëne en een duidelijke overschakeling van dag naar nacht belangrijk. Deze factoren leren je kindje stap voor stap zelfstandig inslapen.

Stap voor stap inslapen

Belangrijk om te weten is dat je baby vanaf 6 maanden voortdurend leert. Leg hem daarom in bed voor hij echt slaapt, moe maar wakker. Zo leert je baby bewust zelf in slaap te vallen en voorkom je dat hij leert dat slapen iets is wat op je arm gebeurt.

Overdag:

 • Zorg voor rust en regelmaat (vb. duidelijke dagindeling).
 • Behoud de dutjes overdag, maar ga niet op je tenen lopen omdat je baby slaapt. ’s Nachts is het rustig in huis, overdag gaat het leven gewoon door. Dit helpt je baby een beter onderscheid te maken tussen dag en nacht.
 • Koppel voeding los van slapen: geef je baby iets vroeger op de avond voeding, laat hem nog wat spelen en stop hem dan pas in bed. 

Voor het slapengaan:

 • Let op de slaapsignalen: lichtjes zeuren, geeuwen, in de oogjes wrijven, friemelen aan oortjes, rode wangen, rustig en stil, weinig interesse in speelgoed, zich afwenden, …
 • Zoek naar een slaapritueel dat past in jullie situatie. Vb. pyjama aan, verluieren, tandjes poetsen, verhaaltje lezen.
 • Geen voeding onmiddellijk voor het slapengaan.
 • Geen wilde spelletjes.
 • Boekje lezen, babymassage of rustig praten werken ontspannend.

Op moment van inslapen:

 • Kies een vast tijdstip om je baby in bed te leggen.
 • Maak het comfortabel voor je baby: warme kledij, comfort, knuffel of fopspeen.
 • Leg je baby wakker in bed en laat hem alleen inslapen. Moe maar wakker is hier de gouden regel.
 • Knuffels mogen blijven bij inslapen, maar neem je best weg als je baby in slaap is gevallen.
 • Hou de omgeving rustig: gedempt licht, verduisterende gordijnen, eventueel rustige muziek op de achtergrond, …

De rol van aandacht

Je baby moet leren zelfstandig in slaap te vallen. Dit lukt hem moeilijk als hij herhaaldelijk wordt gesust (vb. opnemen of op de arm leggen). Je baby leert immers dat jij aanwezig bent bij het inslapen en zal bijgevolg jouw aanwezigheid nodig hebben om de slaap te kunnen vatten.

Bij jou in bed?

Voor jouw baby is het belangrijk te weten welke plek geassocieerd is met slapen. Daarom is een eigen bedje belangrijk om zelfstandig te leren inslapen. Neem de baby dus liefst niet bij jou in bed.

Alleen op de kamer?

Tot de leeftijd van 6 maanden slaapt het kindje bij voorkeur in een apart bedje op de kamer van de ouders. Nadien slaapt de baby bij voorkeur in een eigen kamer. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor een apart hoekje waar het koeler en donker is. Vóór de leeftijd van 3 maanden is verduisteren nog niet nodig, daarna wel. Is je kindje bang in het donker, laat dan het nachtlampje aan en zet de deur op een kier.

Laten huilen of troosten?

Voor de leeftijd van 6 maanden kan je je baby nog niet verwennen met knuffels, troostgebaren, opnemen, … bij huilen. Dat komt omdat je baby pas vanaf deze leeftijd gevoelig wordt voor leerpatronen. Je baby leert vanaf nu dat hij met zijn gehuil jouw aandacht in de plaats krijgt en zal jouw troost nodig hebben om in slaap te vallen.

Ga op basis van het soort gehuil na waarom je baby huilt. Heeft je baby krampjes of koorts? Dan moet je er absoluut naartoe gaan. Huilt je baby eerder om aandacht?

Pas dan onderstaande tips toe:

 • Laat je baby eventjes huilen. Bepaal daarbij vooraf hoe lang je je baby laat huilen en zorg ervoor dat je baby in een aparte kamer slaapt.
 • Voorbeeld: start met 4 minuten. Haal er een eenvoudige kookwekker bij en stel deze in op 4 minuten. Je zal merken dat je veel sneller wil gaan troosten dan de tijd die je hebt ingesteld.
 • Als de tijd is afgelopen ga je rustig naar de baby toe. Controleer of alles in orde is. Spreek kort sussend toe maar haal je baby niet uit zijn bedje.
 • Verlaat de kamer en wacht af. Huilt je baby nog steeds? Begin dan opnieuw.
 • Huilt je baby ineens heel hard? Ga dan eens kijken of alles ok is.
 •  
Het is normaal dat je kindje verschillende keren per nacht wakker wordt. Als je kindje echter van bij het begin zelfstandig leert inslapen, zal hij ook bij het wakker worden ’s nachts zelf terug in slaap vallen.
 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.