Hoeveel slaapt een baby?

'Mijn dochtertje is 4 maanden oud. Het zijn erg korte nachten en ik ben stilaan uitgeteld. Vanaf wanneer slaapt een baby stabieler?'

 

Slapen

​Een gezonde slaap is onmisbaar voor een goede gezondheid. Dat geldt voor volwassenen en nog meer voor kinderen. Een gebroken nachtrust en onvoldoende slaap hebben daarom een grote impact op je gezinsleven. Je raakt vermoeid en prikkelbaar en je stressbestendigheid krijgt een flinke deuk.

Nochtans kan je pas rond de 8ste maand verwachten dat je baby een redelijk stabiel slaappatroon vindt.

Het slaappatroon van je baby

Onderstaande indeling is slechts een richtlijn. Elk kindje is verschillend en ontwikkelt zijn/haar eigen slaappatroon.

0-3 maanden

Tijdens de eerste drie maanden slaapt je baby heel veel: gemiddeld twee derde van de tijd, dus zowat 15 op 24 uur. Dat gebeurt telkens in slaapperiodes van ongeveer 4 uur, afgewisseld met waakperiodes. Slapen en waken hebben nog geen verband met dag en nacht.

Je baby slaapt in cyclussen van 50 minuten.

3-6 maanden

Het is pas tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden dat je baby ’s nachts langere perioden begint door te slapen. Het is ook vanaf deze leeftijd dat je baby gevoelig wordt voor het onderscheid tussen dag en nacht. Vanaf die leeftijd is het dan ook aan te raden om de slaapruimte te verduisteren. Lees meer over stap voor stap doorslapen en stap voor stap inslapen.

6-12 maanden

Een baby van 6 maanden slaapt gemiddeld nog 12 uur en is overdag grotendeels wakker en actief. In de leeftijdsfase van 6 tot 8 maanden ontstaat stilletjes aan een stabiel slaappatroon.

1-3 jaar

Op de leeftijd van 1 jaar slapen de meeste baby’s zo’n 11 a 12 uur per dag. Een rustige slaapomgeving en een gepast slaapritueel kunnen daarbij helpen.

Wanneer je kind tussen 2 en 3 jaar oud is kan je het middagdutje overslaan. Je kind geeft zelf wel aan wanneer het daar aan toe is. Als je het middagslaapje schrapt, zit de kans er dik in dat je kind 's avonds sneller en vroeger inslaapt.

Vanaf 3 jaar kunnen kinderen vrijwillig inslapen.

Op 6 jaar

Op zesjarige leeftijd hebben kinderen een slaap-waakritme dat vergelijkbaar is met dat van een volwassene. Ze zijn op deze leeftijd voldoende uitgerust met minder dan 12 uur slaap. Op de leeftijd dat kinderen naar de basisschool gaan, slapen ze bijvoorbeeld gemiddeld 9 uur per nacht.

Wakkere tijden

  • Tussen 0 en 2 weken: 30 tot 45 minuten wakker per keer.
  • Tussen 2 en 6 weken: 45 tot 60 minuten wakker per keer.
  • Tussen 7 en 12 weken: 60 tot 75 minuten wakker per keer.
  • Tussen 3 en 5 maanden: anderhalf uur wakker per keer.

In deze wakkere tijden is voeding telkens inbegrepen.

Is je kind moe overdag?

Zoals bij volwassenen heb je ook bij kinderen verschillen in slaapbehoeften. Er zijn langslapers en kortslapers, avondtypes en ochtendtypes. Je hoeft je geen zorgen te maken als je kind meer of minder slaapt dan het gemiddelde.

Belangrijker is hoe je kind zich overdag gedraagt. Is je kindje vermoeid, prikkelbaar of nog slaperig? Dan slaapt je kind wellicht niet voldoende.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.