Mijn baby slaapt meer overdag dan 's nachts

'Mijn dochtertje van 3 maanden slaapt meer overdag dan ‘s nachts. Soms houdt ze ons ’s nachts wel twee uur wakker, zo energiek is ze dan. Ze ligt te kraaien en met haar armpjes te zwaaien. Ze wil ook steeds opgepakt worden. Is dit normaal?'

 

​Vanaf wanneer slaapt je baby ’s nachts door?

Op basis van de leeftijd van je dochtertje hoef je je geen zorgen te maken. Gemiddeld zullen baby’s pas tussen 6 en 8 maanden ’s nachts beginnen doorslapen. Lees hier meer over het slaappatroon van een baby. 

Dag scheiden van nacht

Je dochtertje moet binnenkort leren een onderscheid te maken tussen dag en nacht. Je kan haar hierbij zeker helpen.

  • Zorg voor voldoende verduistering in de kamer.
  • Zoek naar een slaapritueel dat past in jullie situatie. Vb. pyjama aan, verluieren, tandjes poetsen, verhaaltje lezen.
  • Hou het ’s nachts rustig in huis. Omgekeerd: overdag hoef je tijdens het dutje niet op je tenen te lopen omdat je baby slaapt. ’s Nachts is het rustig, overdag gaat het leven gewoon door. Dit helpt je baby een beter onderscheid te maken tussen dag en nacht.
  • Als ze wakker wordt, maak haar dan duidelijk dat het nacht is door op fluistertoon te praten. Maak niet teveel licht en begin niet te spelen of gek te doen. Probeer haar niet uit haar bedje te halen.
  • Bij nachtvoedingen: hou ook deze momenten rustig.
  • Aandachtspunt voor de dutjes overdag: hoe later in de middag je kind een dutje doet, hoe meer diepe slaap dit dutje bevat. Een dutje vroeger in de middag of rond het middaguur heeft minder invloed op het slapen ’s nachts. 

Profiteer voorlopig van de slaapjes overdag om zelf ook wat bij te slapen. Als dat niet kan, wissel ’s nachts dan zeker af met je partner of een ander familielid die haar mee buiten gehoorsafstand neemt, zodat je zelf je rust hebt. 

Hou er verder ook rekening mee dat niet alle baby’s evenveel slaap nodig hebben. Misschien heb je een wakkere baby die minder slaap nodig heeft dan andere kindjes van die leeftijd. Lees meer over het slaappatroon van een baby.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.