Wakkere en slaperige baby's

​'Mijn dochtertje van 3 maanden is een heel energieke baby en heeft minder slaap nodig dan mijn zoontje op die leeftijd. Slaapt mijn dochtertje dan wel genoeg?'

 

​Wakkere baby’s

Wakkere baby’s hebben vaak genoeg aan 12 uur slaap per 24 uur. Ouders van een wakkere baby hebben er een nieuw en actief gezinslid bij. Omdat de meeste baby’s pas tussen 3 en 6 maanden gevoelig worden voor het dag- en nachtritme, is hulp meer dan welkom die eerste maanden. Zorg dat je zelf aan je noodzakelijke uren slaap komt. Durf daarom aan familie of vrienden te vragen of zij je dochtertje een paar uur willen bijhouden zodat jij wat slaap kan inhalen. 

Slaperige baby’s

Slaperige baby’s hebben vanaf hun geboorte meer slaap nodig dan het gemiddelde. Moeders van een slaperige baby hebben het gevoel “dat ze er geen kind aan hebben”, en zijn zelf ook snel uitgerust van de bevalling. Om een baby te laten wennen aan het verschil tussen dag en nacht, is het belangrijk de periodes dat je baby wakker is met hem te spelen en tegen hem te praten. Zo merkt je kindje dat het de moeite loont om overdag wakker te zijn. 

In beide situaties is het aanleren van een dag- en nachtritme belangrijk.

Lees meer tips om dit aan te pakken.

Slaappatroon verandert met leeftijd

Je baby begint nu pas een slaappatroon te ontwikkelen. Dit slaappatroon wordt bij de meeste baby’s stabieler vanaf de leeftijd van 6 maanden. 

Geleidelijk aan zal het slaappatroon van je baby vorm krijgen. De baby zal ’s nachts langere periodes doorslapen en de middagdutjes zal je kunnen overslaan. Volg hierbij het tempo van je kindje en wacht tot je voelt dat ze er klaar voor is.

Slaapt je baby genoeg?

Zoals bij volwassenen heb je ook bij kinderen verschillen in slaapbehoeften. Er zijn langslapers en kortslapers, avondtypes en ochtendtypes. Je hoeft je geen zorgen te maken als je kind meer of minder slaapt dan het gemiddelde.

Belangrijker is hoe je kind zich overdag gedraagt. Is je kindje vermoeid, prikkelbaar of slaperig? Dan slaapt ze wellicht niet voldoende. Bevraag dit ook gerust bij je opvang.

Wakkere baby = wakkere adolescent?

Ook als je dochtertje ouder wordt bestaat de kans dat ze altijd weinig slaap zal nodig hebben. Zoals er wakkere en slaperige baby’s zijn, bestaan er ook ochtend- en avondmensen. De ene heeft meer nood aan slaap dan de andere. Dit is deels genetisch bepaald.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.